Новият парламент се събира: въпросите са повече от отговорите

Първо заседание ще проведе днес новоизбраното 46-о Народно събрание, свикано с указ на президента Румен Радев и насрочено за 09.00 часа, предаде репортер на БГНЕС.

По традиция то ще бъде тържествено открито с химните на България и Европейския съюз и ръководено от най-възрастния измежду 240-те народни представители, а това отново ще бъде колоритната Мика Зайкова от „Има такъв народ“. Депутатите ще положат клетва, а президентът Румен Радев ще отправи обръщение към нацията от парламентарната трибуна. Изявления ще направят и лидерите на представените партии и коалиции, в които по традиция ще очертаят своите приоритети в законодателния орган.

След това трябва да бъде избран и постоянен председател на законодателния орган, както и негови заместници, а тук вече започват неизвестните. Досега от „Има такъв народ“ бяха пестеливи на думи и не обявиха дали отново ще издигнат кандидатурата на юриста Ива Митева, ръководила предходния парламент в краткия му живот. Другите партии също бяха лаконични, а ГЕРБ дори не видяха смисъл да правят свое предложение за председател. Ще издигнат единствено кандидатурата на Росица Кирова за заместник-председател. Най-малката парламентарна група, която се прекръсти на „Изправи се БГ! Ние идваме!“ ще предложи за заместник-председател Татяна Дончев.

След първото заседание, в което парламентът се конституира, процедурата продължава с политически консултации при президента, след които Румен Радев трябва да връчи проучвателен мандат за съставяне на правителство. По Конституция първа ще го получи партията с най-голяма парламентарна група – „Има такъв народ“ (ИТН). От партията на Слави Трифонов вече обявиха поименен състав на свой проектокабинет, но след общественото недоволство и медийните публикации оттеглиха предложението си Николай Василев да седне в стола на министър-председателят. Предлаганата за министър на културата Станислава Армутлиева също се отказа. Кой ще заеме местата им, както и ще има ли други рокади в проектокабинета, все още не е ясно.

Ако по една или друга причина от ИТН не се справят със задачата да излъчат правителство, мандатът отива при ГЕРБ-СДС като втора политическа сила, откъдето вече обявиха, че ще го върнат веднага на президента. Тогава Румен Радев ще бъде свободен да избира коя да бъде третата партия, на да връчи мандат.

Възможно ли е у нас отново да има правителство на малцинството, предстои да разберем.

Иначе парламентът стартира работа с отсъствието от зала на някои знакови лица. Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов очаквано се отказа да седне на депутатската банка, въпреки че бе водач на партийни листи по време на изборите. Председателят на ИТН и популярен телевизионен водещ Слави Трифонов пък въобще не се включи в лидерската битка по време на предизборната надпревара, обявявайки, че ще носи отговорност „от друга институция“. С депутатското си място се раздели и председателят на 44-ото Народно събрание Цвета Караянчева, след като ГЕРБ не спечели мандат в Кърджали. От левицата ще отсъства актрисата Нона Йотова, а от ДПС мястото си загуби Велислава Кръстева. /БГНЕС