Новият посланик на САЩ в София: България е стратегически партньор и съюзник на Съединените щати

"България е стратегически партньор и съюзник на Съединените щати", заяви новият посланик на САЩ в Република България Кенет Мъртън по време на изслушването си от Сената.

„България е стратегически партньор и съюзник на Съединените щати. От присъединяването си към НАТО през 2004 г. България последователно демонстрира своята ангажираност към Алианса. Тя предостави сили и понесе жертви в Ирак и Афганистан“, каза Мъртън.

Той допълни, че ще продължи да подкрепя усилията на България за борба с руското вредно влияние.

В този контекст заяви, че заради непредизвиканата война на Русия координацията с България е още по-наложителна.

„Непредизвиканата и неоправдана война на Русия срещу Украйна прави така, че продължаването на близката ни координация с България е още по-наложителна, особено предвид позицията на страната по протежение на Източния фланг на Европа. България е домакин на многонационална бойна група на НАТО, която включва американски войски. Тя е регистрирала повече от 145 000 бежанци от Украйна за временна закрила, напълно подкрепи санкциите срещу Русия, а през ноември българският парламент гласува с огромно мнозинство в подкрепа на военната помощ за Украйна“.

Мъртън приветства придобиването на България на втори транш Ф-16 и отбеляза, че това значителна стъпка към това България да изпълнява нужните разходи за отбрана.

Също важна задача за Кенет Мъртън ще бъде разширяването и диверсификацията на икономическите връзки с приемащата държава.

„Съществува огромен потенциал за активизиране на отношенията ни и за разширяване на търговската дейност на САЩ в ключови области като технологии и иновации, селско стопанство, образование и предприемачеството, инфраструктурата и особено енергетиката“, каза той и отбеляза положителните стъпки на София към енергийна диверсификация. „Завършването на интерконектора Гърция-България, който улеснява вноса на природен газ от Азербайджан, беше голямо постижение в това отношение. Остава да се направи още, като се започне от осигуряването до снабдяването с ядрено гориво, което не зависи от руски суровини.“

По време на изслушването Кенет Мъртън не пропусна да представи част от биографията и опита си, който ще му помогне в новото начинание в София. Той заяви, че за него е чест да бъде кандидат за поста и изяви благодарности към своето семейство, което също е ангажирано в дипломатическите служби.

Мъртън е служил като посланик в Хаити по време „на най-тежкото градско природно бедствие в съвременната история, епидемия от холера и ураган“. През този период той е увеличил размера на посолството с 20%, координирал е 1,2 млрд. долара за възстановяване и военна мисия от 22 000 души и допълнителни хуманитарни мисии.

След това е бил посланик в Хърватия в последните етапи преди членството на страната в ЕС. Отличителни постижения за него през този период са връщането на предвоенната еврейска собственост на хърватските евреи и поставянето на „основите на Хърватия да изгради терминал за втечнен природен газ, с което Хърватия стана енергийно по-независима, което е особено важно в наши дни.“

„Този опит ще ми помогне да разбера приоритетите на САЩ в България“, завърши посланик Кенет Мъртън. /БГНЕС

Вашингтон / САЩ