Новият посланик на Германия в Атина: Надяваме се Гърция да ограничи мигрантските потоци

Берлин оценява усилията на Гърция да ограничи мигрантските потоци към Европейския съюз, но се надява да обсъди и начини за намаляване на вторичната миграция към Германия, казва новият посланик на страната в Гърция Андреас Киндл в първото си интервю за Kathimerini, постъпвайки на новия си пост в Атина.


Той подчерта, че Германия иска промени в начина, по който ЕС взема решения, свързани с външната политика и гражданската отбрана, така че те да могат да бъдат приемани със засилено мнозинство, а не да изискват единодушна подкрепа.

Гръцкият министър-председател Кириакос Мицотакис проведе разговори с германския канцлер Олаф Шолц в Берлин само преди няколко дни. Отразява ли положителната атмосфера на тази среща промяна в настроението на гръцко-германските отношения днес?

"Гръцко-германските отношения датират отдавна и са близки, сложни и многостранни. Неотдавнашното посещение на министър-председателя Мицотакис беше особено положително потвърждение на добрите ни отношения. Много се радвам, че започвам мандата си в Атина в такава благоприятна атмосфера, и ще направя всичко по силите си за по-нататъшно укрепване на двустранните връзки. Ние сме на едно мнение по много въпроси, особено в рамките на ЕС, но и на други международни форуми, и действаме заедно. Фактът, че сме съгласни да водим конструктивни дискусии по важни въпроси като изменението на климата, имиграцията, реформата на ЕС и по-нататъшното развитие на международния ред, е много окуражаващ. Пандемията ни показа колко зависими сме от веригите за доставки, но и колко уязвими са тези вериги. Руската атака срещу Украйна показа още веднъж, че все още има държави като Русия, които са извлекли голяма полза от надеждния и основан на правила международен ред, без обаче да зачитат тези правила. Китай също оспорва този ред и това ни принуждава в ЕС да приемем мерки, насочени към подобряване на устойчивостта на нашите икономики. Агресията на Русия спрямо Украйна и конфликтът, предизвикан от особено варварското нападение на терористичната групировка "Хамас" срещу Израел в Близкия изток, се изострят допълнително от агресивните комуникации, от фалшивите новини, чиято цел е да дестабилизират нашите демокрации. Това е още едно предизвикателство, с което трябва да се справим“./БГНЕС