Новите депутати предлагат промени в Изборния кодекс, искат съдебна реформа и ревизия

Председателите на парламентарните групи заявиха от парламентарната трибуна законодателните си намерения, след като бе открито 45-ото Народно събрание, предаде репортер на БГНЕС.

Повечето партии поискаха промяна на Изборния кодекс. От ИТН още днес внасят готови промени в Изборния кодекс. От БСП поискаха НС да наложи мораториум на назначенията и сключването на договори от сегашното правителство, макар и в оставка. ДПС смята, че изборите са показали, че е необходимо ново начало. Парламентът е длъжен да отговори на това искане на суверена, според ДПС.

ДБ са внесли пакет от изменения в Закона за съдебната власт за закриване на специализираната прокуратура. ДБ иска и закриване на КПКОНПИ, както и предсрочно прекратяване мандата на главния прокурор. „Изправи се! Мутри вън” се заканиха да направят „пълна ревизия на корумпираното управление”. Внасят проект за създаване на Комисия по ревизията.

Десислава Атанасова: Готови сме да протегнем ръка към политическите си опоненти

Изборите приключиха. Народът се произнесе. С това завърши и лесната част от работата на новоизбраните депутати. Днес трябва да поемем своята отговорност – едно по-добро утре. Често пъти отговорността е тежка за онези, които гледат на политиката единствено като изграждане на имидж. Това заяви от името на ПГ на ГЕРБ председателят ѝ Десислава Атанасова. „От позицията на хора с голям опит ще ви кажем – една криза не се управлява само с говорене, а с действия и взимане на решения. Тези решения често се непопулярни, каза Атанасова. Нито една от присъстващите в НС партии не се доближава до резултата, получен от ГЕРБ на 4 април. Победителят е само един и това е ГЕРБ. Редно е да го признаете“, каза още Атанасова.

„Въпреки пандемията и въпреки внушенията на опозицията, че вотът ще бъде манипулиран, изборите преминаха нормално. Най-голямото доказателство е присъствието на всички нас в пленарната зала, никой не оспори изборите“, заяви още Атанасова от парламентарната трибуна.

Тя още веднъж припомни, че партията ѝ ще предложи състав и структура на ново правителство, чиито членове да се захванат веднага с предизвикателствата, стоящи пред страната.

Кабинетът на ГЕРБ ще работи на същите обороти, на които и досегашното правителство в оставка, увери Атанасова.

По повод на изборния успех на „Има такъв народ“, чийто лидер е популярният телевизионен водещ Слави Трифонов, от ГЕРБ заявиха: Зрителите на шоуто да се запознаят с краткосрочните и дългосрочните намерения на втората политическа сила“.

Атанасова подчерта още, че страната ни се намира в сложна ситуация заради COVID-кризата и икономическите последици от нея. „Имаме отговор на тези въпроси и тези отговори бяха подкрепени от близо 900 хил. български граждани. Ако някой смята, че може да изолира мнението на тези граждани при вземането на решения, то това означава, че не разбира смисъла на демокрацията. Скоро той ще плати тежка политическа цена“, категорична бе тя.

„Готови сме да протегнем ръка към политическите си опоненти“, посочи още Десислава Атанасова и допълни: „Безвремието на един служебен кабинет ще бъде платено от всички български граждани“.

Тошко Йорданов: Още днес внасяме готови промени в Изборния кодекс

Имаме парламент, различен от всички предишни. Различен, защото закъсня с 6 месеца. Закъсня, защото предишните управляващи са се вкопчили във властта и отказаха предсрочни избори. В парламента има представители на хората, които протестираха една година. Това заяви Тошко Йорданов от „Има такъв народ”.

Има огромна част депутати, които бяха на жълтите павета да протестират, има депутати в залата, които ядоха бой от полицията. Едва ли този парламент ще изкара 4-годишен мандат. Основната задача на този парламент е промяна на Избирателния кодекс. Още днес внасяме готови промени в Изборния кодекс и партиите, за да може субсидията да бъде 1 лев на глас, посочи Йорданов. Българите от чужбина трябва да гласуват по пощата, трябва да се разпусне ЦИК и да се избере нова комисия, трябва да има видеонаблюдение. Това са неща, които парламентът трябва да изпълни веднага, каза още Йорданов.

Нинова: Няма да подкрепим правителство на ГЕРБ, няма да правим и голяма коалиция

Днес не просто откриваме поредното НС, полагаме началото на парламентарни процеси, които ще определят накъде ще върви България през следващите 10 години. Това заяви от парламентарната трибуна лидерът на БСП Корнелия Нинова.

Няма да подкрепим правителство на ГЕРБ, няма да правим и голяма коалиция, категорична е Нинова. Бихме подкрепили правителство на „Има такъв народ”. Ако те не предложат правителство и ако третият мандат бъде връчен на нас, партията ще реши какво да прави, каза още Нинова.

На прага сме на финансова и политическа криза. Повече от всякога от нас се изисква разум, а не мандатно мислене, добави Нинова.

За нас членството в ЕС е неотменим и основен приоритет. То дава възможност – плана за възстановяване и устойчивост, развитие на високотехнологична икономика и намаляване на неравенствата както между гражданите, така и между регионите. Правителството на Борисов се провали в тази най-важна задача. Срокът за предаване на плана е 30 април. Изисква се пълна мобилизация, за да се справим, подчерта Нинова. Повече от година правим алтернативни предложения – данъчна ваканция, помощ за домакинствата и младите семейства, облекчаване на младите семейства, преизчисляване на пенсиите. Възстановяване на парламентаризма. В предишните НС ГЕРБ и присъдружните им партии поставиха НС под контрола на една личност, това трябва да се промени, каза Нинова.

НС да наложи мораториум на назначенията и сключването на договори от сегашното правителство, макар и в оставка. Внасяме днес промени в Закона за публичните финанси, които ограничават премиерът да харчи безконтролно парите на хората, подчерта още Нинова.

Мустафа Карадайъ: По-близо сме до перспективата за нови избори

Изборите отминаха, сега предстои трудното. Разчитаме вота на българските избиратели като ясно изразено желание за промяна. Това заяви лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ. От името на парламентарната група на първото заседание на новото Народно събрание Карадайъ подчерта, че промяната трябва да „възстанови политическата нормалност“ и „рестарт на държавността“. Словото си той започна с поздрав към всички мюсюлмани, честитейки им светлия месец Рамазан и пожелавайки здраве, мир и благоденствие.

Карадайъ отбеляза, че новите три партии имат едва 92 мандата в парламента, които не дават възможност да сформират мнозинство, което да излъчи правителство. Ето защо, според него, страната ни е по-близо до перспективата за отиване на нови избори, подчертавайки, че партията му е готова за тях.

„България се намира в безпрецедентна комбинация от няколко кризи“, посочи още Карадайъ и допълни: „Сега е моментът да започне възстановяването на нормалността в българската политика“.

Той отново посочи, че ДПС би подкрепила правителство на трите нови партии в парламента, но при ясно набелязани политики за ускорено икономическо развитие на страната. „Изборите показаха, че е необходимо ново начало. Парламентът е длъжен да отговори на това искане на суверена“, каза още Карадайъ.

„Избирателите искат да се изпълни девизът „Съединението прави силата“, посочи още той.

Иванов: Целта ни е прекратяване мандата на Гешев и реформа на ВСС

Не се знае дали този парламент ще го бъде. Това заяви съпредседателят на Демократична България Христо Иванов.

Днес много се говори за заедност и съгласие, но се оказва, че парламентаризмът се състои и от вар и тухли. Тази сграда е символ на традицията, която ни свързва с най-добрите примера за отстояване на ценности, добави Иванов.

Говори се за съгласие, но първо трябва да има закони. Потъпкването на законите доведе до кризата. Основното нещо, което искат българските граждани, са закони и правила, за да бъде България свободна. Това не може да стане само със сговаряне по кьошетата, подчерта Иванов. Това НС ще може да свърши само една от задачите - да отстрани от управлението Борисов, ГЕРБ и техните вечни партньори по консумация на властта – ДПС, каза още Христо Иванов.

Трябва да приложим адекватна решителна програма за масова доброволна имунизация, която да осигури бързо излизане на страната от нови пикове на заболяването. Трябва да има мерки за икономическо подпомагане на отделните сектори за предприятията и домакинствата. Трябва да се направи реална оценка на икономическото положение на нещата, подчерта Иванов. Има обезпокоителни сигнали за финансовия резерв на страната. Ключова задача е България да стартира процедурата за плана за устойчивост. Отказът да се внесе този план от отиващото си правителство е саботаж, обясни Иванов.

Нека отиващото си правителство да внесе този план, въпреки че ще се натъкне на много проблеми в ЕК, призова той. Проблемите на българската държавност и демокрация не започват с това управление, става дума за системни проблеми - липса на лустрация, декомунизация и откъсване от Русия. Сговарянето на отиващото се управление със Сарая е най-грозната проява на този системен проблем. Трябва да възстановим ролята на НС, реформа на съдебната власт и изборния процес, каза Иванов и подчерта, че те са за укрепване на суверенитета чрез изчистване на службите. Не може да има повече център на власт, който да не подлежи на демократичен контрол. Поставяме си за цел предсрочно да прекратим мандата на главния прокурор Иван Гешев и след това реформа на ВСС. Внесохме пакет от изменения в Закона за съдебната власт за закриване на специализираната прокуратура, каза още Иванов. Ще внесем изменения, които ще ликвидират КПКОНПИ, защото тя също се превърна бухалка. Сотир Цацаров ще бъде освободен от власт, добави Иванов. Не ни е страх от предсрочни избори, в това няма нищо страшно, но смятаме, че трябва да работим за приоритетите, които посочих, каза още той.

Мая Манолова: България показа вратата на мутрите

Готови сме да предложим цялостна концепция за борба с корупцията, заяви председателят на парламентарната група на „Изправи се! Мутри вън!“ Мая Манолова.

В словото си за началото на 45-ия парламент Манолова посочи: „Тук сме, за да защитим хората на труда, предприемачите, хората със свободни професии. Хората, които се трудят неуморно, за да осигурят благоденствие на своите семейства. Тези хора искат по-малко бюрокрация и повече права. Искат независим съд, който да ги защитава“.

Манолова подчерта още, че от парламентарната група вече са готови с конкретни предложения за законови промени. Едни от тях ще бъдат в Изборния кодекс, където от партията искат да разпишат дистанционно гласуване за българите в чужбина и създаване на избирателен район зад граница. От групата заявиха още и готовност за нови промени в Закона за личната помощ, които да гарантират достойна подкрепа за хората с увреждания, както и в Закона за колекторските фирми и Закона за частния фалит.

Ще предложим цялостна концепция за борба с корупцията, посочи още Мая Манолова.

„Една от целите, с които хората от площадите ни изпратиха тук – мутрите вън!“, каза тя от парламентарната трибуна.

„Не може да ви бъде забранено да изразявате подкрепа за правителство, излъчено от партиите на протеста. Но не си въобразявайте, че ще го задушите в токсична прегръдка“, обърна се Манолова към досегашните управляващи.

„Пълна ревизия на корумпираното управление. Внасяме проект за създаване на Комисия по ревизията. Ще покажем всички мръсни тайни на управлението“, каза още Мая Манолова. /БГНЕС