Новите iPhone 14 имат сателитен модем на "Qualcomm"

Моделът iPhone 14 на „Apple Inc“ (AAPL.O) съдържа чип на „Qualcomm Inc“ (QCOM.O), който може да комуникира със сателити.

„Apple“ пусна на пазара в петък своята гама iPhone 14. Една от основните нови функции е възможността за свързване със сателити, за да изпращат спешни съобщения, ако няма WiFi или мобилна връзка.

По-рано този месец „Apple“ заяви, че моделите iPhone 14 съдържат нов хардуер, който прави възможна услугата за спешни съобщения. „Apple“ планира да я включи с актуализация на софтуера, която ще се появи през ноември. По данни на Ройтерс „Apple“ не е дала подробности за специфичния хардуер.

„iFixit“ е базирана в Сан Луис Обиспо, Калифорния, фирма, която разглобява iPhone. Дейността й е свързана с преценка колко лесно могат да бъдат ремонтирани телефоните. В петък модел iPhone 14 Pro Max беше разглобен от фирмата, като беше открит чипа „Qualcomm X65“, съобщи Ройтерс.

Чипът на „Qualcomm“ осигурява 5G връзка, но също така може да използва т.нар. честотна лента „n53“ - честотната лента, използвана от сателитите на “Globalstar“ (GSAT.A).

По-рано този месец „Globalstar“ обяви сделка, в която „Apple“ ще използва до 85% от капацитета на сателитната мрежа на „Globalstar“. Целта на “Apple” е да придобият възможност на новата функция за спешни съобщения.

„Apple“ заяви пред Ройтерс, че в iPhone 14 има допълнителен патентован хардуер и софтуер за новата функция за съобщения.

"iPhone 14 включва персонализирани радиочестотни компоненти и нов софтуер, разработен изцяло от Apple, които заедно дават възможност за „Emergency SOS“ чрез сателит в новите модели iPhone 14", се казва в изявлението на Apple. /БГНЕС

Тагове: