Новите музикални таланти – вдъхновение за младото поколение

Младото поколение композитори и изпълнители пристъпват сериозно на родната музикална сцена. Пример за това са победителите в конкурса "Млад български композитор" на продуцентска къща „Палмс Мюзик“ и Националната музикална академия „Професор Панчо Владигеров“ (НМА).

Живко Василев, дуото Божена Върбанова и Данаил Видински, Любомир Коцев, както и Емир Ахмед спечелиха сърцата на публиката.

Журито бе в състав: известният български композитор Петър Дундаков, проф. д-р Цветан Недялков, певицата Кристина Иванова и основателите на продуцентска къща "Палмс Мюзик" – Мило Борисов и Роси МакКий.

Първо място журито единодушно присъди на Живко Василев за творбата „La Andaluza“, посветена на годеницата му.

Живко Василев е композитор и инструменталист – свири на кавал. Той комбинира кавала с различни популярни стилове като джаз, фънк, латин-джаз, поп, електронна музика и други.

Младият музикант е роден в Смолян, а любовта си към музиката наследява от баща си. Обучението си по кавал започва в НУИ “Добри Христов” във Варна, а през 2021-а се дипломира като магистър в един от най-престижните университети в Нидерландия - Codarts. Василев участва в концерти по целия свят. Създава група "Аутентик и Живко Василев Квинтет", с които миксира български фолклор със съвременни западни музикални стилове. През 2021 г. излиза и албумът му – Places. През 2020 г. музикантът става част от световноизвестната група "Арифа", с която по-късно записват албум Danubian Voyage.

Следващите наградени в конкурса са Божена Върбанова и Данаил Видински, които спечелиха второто място за съвместната си композиция "Птичи сънища". Творбата проследява "съновидението на една горска птица".

21-годишната Божена Върбанова е родом от Варна. Занимава се с музика и по-точно с поп и джаз пеене, откакто е на 4 г. Свири на пиано и китара, а в момента е студентка в НМА със специалност „Композиция“. През 2023 г. свири първото си клавирно произведение пред публика. Паралелно с музикалното си образование учи и културология в Софийския университет.

Данаил Видински е студент по тонрежисура в Нов български университет, изучава композиция при пианиста и композитор Стефан Драгостинов. Композира в стиловете електронна, експериментална и филмова музика, занимава се и с произведения за видеа, представления и пърформанси. Преди да започне висшето си образование, Видински учи в Първа английска гимназия, където със съученици създават музикална група, участва и в духовия оркестър на училището.

Любомир Коцев зае третото място в конкурса с произведението „Валсът на Атри“. Коцев е роден във Варна, но се мести в София заедно със семейството си.

Класира се на 5-о място в България и влиза в Софийската математическа гимназия, но продължава образованието си в Американския колеж. Месец преди участието си в конкурса пише музика за "Лудогорец" - оттогава досега тя звучи след всеки отбелязан гол на футболния отбор на стадиона в Разград.

Приятна изненада в конкурса бе ученикът в 12-и клас Емир Ахмед, който получи наградата на публиката за произведението си "Ръченица-фантазия". Той започва да композира още в 8-ми клас. Емир сам успява да напредне, след като свири часове наред всеки ден. Така още в 9-и клас започва да участва в ежегодния класически концерт, организиран от Американския колеж. Самият Емир е любител на класиката. Първите си творби пише, имитирайки стила на любимите си композитори. В 10-и клас се записва в клуб по народни танци в училище. Оказва се, че неравноделните размери го вдъхновят и постепенно започва да ги използва все по-често в композициите си. Един от проектите, по които работи в момента, е миниалбум с парчета за соло пиано.

Сред десетте най-добри композитори, които Петър Дундаков избра, са още Илиян Папазян ("Танцът на самодивите"), Василена Валентинова ("Последният полет"), Иван Стоилков ("Артериите на горското сърце"), Димитър Горчаков (Fire play), Павел Терзийски ("Корали"), Александър Логозаров (The afternoon of the year).

За първо, второ и трето място младите композитори получиха съответно 5000 лв., 3000 лв. и 1000 лв. Отличието „Награда на публиката“ е на стойност от 1000 лв. и е осигурено от първата българска публична компания в игралния сектор – „Телематик Интерактив България АД“.

Конкурсът "Млад български композитор" продуцентската къща "Палмс Мюзик" организира в партньорство с Националната музикална академия „Професор Панчо Владигеров“. Целта на бранда е чрез инициативата да подкрепи младите български музиканти в творческия им път, да ги насърчи да създадат музика, която им помага да изразят себе си и да популяризират българската култура.

Продуцентска къща „Палмс Мюзик“ е основана през 2021 г. За много кратък период тя успя да се наложи като един от най-активните брандове, подкрепящи българския културен живот. Първото събитие, което компанията подкрепи, е балетното представление „Сънят на Пилат“ по музика на големия български композитор Стефан Димитров. Вторият проект на Къщата беше спектакълът „Сън“ – Бенефис на Златните момичета от ансамбъла по художествена гимнастика. “Палмс Мюзик” представи и клавирния рецитал „Топлина за зимните вечери“ на световноизвестния пианист Иван Янъков. /БГНЕС