Новите правила за работата на Фронтекс влязоха в сила

Европейска агенция за гранична и брегова охрана (Фронтекс) вече работи по новите правила, които определи ЕС, пише вестник Катимерини.

От сряда (4 декември) Фронтекс увеличава участието си в граничното наблюдение и разузнаване, в подкрепа на граничните служби на ЕС.

Новите правила превръщат Фронтекс в първата единна, гранична служба на Европа, която ще има 10 000 граничари и служители в бреговата охрана, които ще помагат на националните гранични служби за охрана на границите и управление на миграцията, казва организацията в прессъобщение.

Фронтекс ще има и допълнителни функции, като помощ за връщаните в страни извън ЕС мигранти да се реинтегрират, както и борба с престъпността, която прекрачва границите между държавите.

Фронтекс ще играе и по-голяма роля в управлението на нарастващите потоци от легални пътуващи през външните граници на ЕС, казват от агенцията.

Фронтекс ще е домакин на формиращата се нова система на ЕС за информация за пътуванията и разрешаването им (ETIAS), която контролира неща като освободените от изискването за виза лица от трети държави, които са задължени да кандидатстват за разрешение за пътуване, преди да пристигнат в ЕС.

"Със собствен персонал и собствено оборудване, ни ще бъдем партньор в ежедневната работа на националните власти, за да изградим устойчиво управление на капацитета на границите, вместо просто да реагираме на конкретни кризи", каза изпълнителният директор на Фронтекс Фабрис Леджери. /БГНЕС