Новите съветници и кметове в София полагат клетва

На тържествено заседание в Столичния общински съвет новоизбраните общински съветници, районни кметове и кметове на кметства ще положат клетва, предаде репортер на БГНЕС. Със своя заповед областният управител на София свика първото заседание на Съвета във вторник. На заседанието председателят на Общинската избирателна комисия ще представи и резултатите от изборите за общински съветници, както и окончателно избраните кметове и съветници.

По традиция най-възрастният общински съветник в новия СОС ще открие заседанието. Това е Грети Стефанова от Демократична България.

На заседанието ще станат ясни политическите групи в СОС. Ще се състои и гласуването за председател на СОС, което е тайно и се прави в два кръга. В интегрална бюлетина в първия кръг се подреждат всички заявени от политическите групи предложения, гласува се и ако никой не е събрал повече от половината гласове на общинските съветници се провежда втори кръг с първите двама, които са се класирали. След това се прави процедура за избор на зам.-председатели на общинския съвет, като всяка политическа група има право да даде свое предложение. Гласуването е явно, необходими са 31 гласа, тоест половината от общия брой на общинските съветници. Ако за някое предложение не се съберат толкова гласове, то политическата група има право да предложи същия или друг кандидат и се провежда второ гласуване.

Малина Едрева вече е избрана за председател на политическата група на ГЕРБ-СДС, за зам.-председател е избран д-р Антон Койчев, който е председател на градската организация на СДС.

Най-вероятно от групата на ГЕРБ отново ще предложат Елен Герджиков за председател на Общинския съвет.

На заседанието ще ставе ясен и съставът на новите общински комисии. Предвижда се питанията на общинските съветници и отговорите към тях да бъдат публикувани на интернет-страницата на общината, както и показване на поименното гласуване по време на сесиите на СОС./БГНЕС