Ново гето или интегриране на хората от „Виетнамските общежития”

Решението на държавата да премести семействата от „Виетнамските общежития” от другата страна на „Факултета” води до сегрегация на общността, а не до интеграцията ѝ. Това каза за БГНЕС Цветан Фиков, създател на фейсбук групата #ЗаКраснаПоляна.

Виетнамските общежития в "Красна поляна"

„Преди 2 години, когато започнаха броженията на хората от квартала, ние ясно и категорично казахме, че не искаме да се строи ново гето на територията на „Красна поляна”. Ние искаме тези хора да бъдат интегрирани и да бъдат смесени с българската общност, а не да бъдат концентрирани на едно място”, заяви Фиков.

Според него единственото хубаво нещо в случая е, че на хората ще им се предложат по-добри и здравословни условия за живот и дългогодишната сага с бутането на блоковете ще приключи, най-късно до 2020 г. Очаква се строителството на жилищата от транспортни контейнери да отнеме около 7-8 месеца. В тях ще има ток и вода, а отоплението ще е подово, за да се предотврати замърсяването на въздуха.

„Това, което чух, че тези конструкции ще могат да бъдат добавяни и съответно отнемани. Аз се опасявам, че това ще бъде в една геометрична прогресия в полза на добавяне”, изрази съмненията си Фиков и каза, че вместо ромските фамилии да бъдат разпръснати по всички райони на града, те ще се концентрирани на територията на „Красна поляна”.

Цветан Фиков добави, че районните администрации е трябвало да си приберат хората от общежитията, но единствено район „Слатина” е изпълнила повелята на Столичната община и няколко семейства са били настанени в „Овча купел” и в къщи в „Красна поляна”. Броят на преместените семейства обаче не е повече от 30, а във „Виетнамските общежития” живеят над 300, изчисли той.

Емил Димитров, който живее в „Красна поляна” каза, че няма против да дойде да живее едно семейство в блока му, защото по този начин ще бъде по-лесно интегрирано. Той настоя държавата да се погрижи за тези хора и обясни, че с тях вече се съжителства съвсем нормално.

Цветан Фиков, създател на фейсбук групата #ЗаКраснаПоляна

Асен Илиев живее „временно” във „Виетнамските общежития” от 24 години, а от 8 очаква да бъде преместен. Новината за новите жилища му харесва, но недоумява защо от общината искат да ги разположат от другата страна на „Факултета”, а не на мястото на общежитията.

„Една година ще живеем хубаво и после пак ще стане гето. Най-добре е да ни разпръснат из целия град, а не да ни събират на едно място. Преди и тук беше хубаво”, каза той.

Мъжът се оплака и от факта, че плаща по 300-400 лева за ток при условие, че се отоплява на дърва. Мъжът призна, че често се отопляват с дървена дограма за прозорци, която е боядисана, но увери, че не горят гуми и дрехи, защото не би рискувал здравето на 13-членното си семейство.

Според жители на „Красна поляна”, местната власт събира ромската общност на едно място, за да може да ги агитира за бъдещите кметски избори. /БГНЕС