Ново издание на „Дунав мост“ зарадва любителите на българската литература

Ново издание на романа „Дунав мост“ от писателя Георги Мишев зарадва любителите на българската литература, предаде репортер на БГНЕС.

Книгата бе представена в Литературния клуб на Столична библиотека, който се оказа тесен, за да побере всички почитатели на Георги Мишев – един от доайените на съвременната българска белетристика, писателят Георги Мишев. Представянето на книгата започна с песента „Моят свят“ на Кирил Маричков, писана за едноименния 7-сериен телевизионен филм от 1999 година на режисьора Иван Андонов, чийто сценарист е Георги Мишев.

Романът и филмът имат за цел да покажат морала на няколко поколения на моста между две епохи - недоизживяната стара действителност и неустановената нова. „С удоволствие ще прочета книгата отново“, заяви Кирил Маричков при представянето на новото издание. Според него не само романът е една истинска картина на живота, който живеем, а авторът дори е „мек“ и „недостатъчно драстичен“ за нещата, случващи се около нас.

Георги Мишев е роден на 3 ноември 1935 г. в с. Йоглав, Ловешка област. Завършва журналистика в Софийския университет и работи 10 години като окръжен кореспондент. От 1970 г. е сценарист в киностудия „Бояна“, а след промените през 1989 г. е депутат във Великото народно събрание. Автор е на сборниците с разкази „Осъмски разкази“, „Адамити“, „Добре облечени мъже“ , повестите „Матриархат“, „Вилна зона“, „Отдалечаване“, както и романите „Дами канят“, „Дунав мост“, „Патриархат“. Той написва и автобиографична книга, която озаглавява „Мир на страха ни“.

Георги Мишев пише и произведения за деца, сред които „Хлапето“ и „Добър ден, г-н учителю!“.

По негови сценарии за заснети игралните филми „Момчето си отива“, „Не си отивай“, „Преброяване на дивите зайци“, „Вилна зона“, „Селянинът с колелото“, „Матриархат“, „Самодивско хоро“, „Дами канят“, „Дунав мост“ – сериал и други. /БГНЕС