Ново изследване определи Бордър коли за най-интелигентното куче

Изследване на катедрата по Етология на университета „Eötvös Loránd“ в Унгария посочва, че най-интелигентната порода кучета в света е Бордър коли - порода, свързана със сътрудничество с хората по отношение на пастирството, съобщава „Дойче Веле“.

Според резултатите от новото проучване, публикувано в „Scientific Reports“, докато по-голямата част от кучетата изпитват затруднения при изучаването на имената на предмети, когато са подложени на тестове под строго контролиран условия, шепа „надарени“ кучета за обучение на думи научават имената на множество играчки, привидно без усилие.

Учени от Canine Family Project от университетския отдел в Унгария анализират 40 кучета, които са интензивно обучавани в продължение на три дни, за да ги научат на имената на поне две играчки. Собственикът на куче и дресьор повтаря няколко пъти имената на играчките. Експериментът разкри, че само 7 кучета от 40, които са участвали, са успели да научат имената на играчките.

„Първоначално нашата хипотеза беше, че факторите за развитие, като невропластичност по време на етапа на кученцето, биха повлияли на кученцата да научават имената на обектите по-бързо, в сравнение с възрастните кучета", казва д-р Клаудия Фугаца, главен изследовател по този проект, се казва в прессъобщението на университета.

"Бяхме изненадани да установим, че въпреки интензивното обучение, повечето кучета, независимо от възрастта, не показват никакви доказателства за учене. И което е по-изненадващо, 7 възрастни кучета показаха изключителна способност за учене: те не само научиха двете имена на играчки, но във времето на проучването научиха между 11 и 37 имена на други нови играчки “, продължава изследователят.

В съответствие с наблюдаваното по-рано, изследователите смятат, че изключителната способност да се научат имената на обектите не предполага непременно предварителен опит. Това беше видяно при едно от 7-те кучета, които показаха изключителни способности за учене: 6-те вече притежават речник от имена на играчки, когато проучването започва. Седмото куче, на име Олива, преди това не знае имена на играчки, но научава 21 само за два месеца, като е в крак с останалите 6 надарени спътници в обучението на думи.

Всичките 7 кучета, които проявиха този изключителен талант са бордър коли. „Важно е обаче да се отбележи, че сред многото кучета, които не показаха никакви доказателства за учене имаше и 18 бордър коли“, казва Шани Дрор, съавтор на изследването.

Има документирани случаи на някои кучета от други породи, които са придобили речникови умения. Например, по-ранно проучване установи тази способност при йоркширски териер. Въпреки че може да увеличи шансовете, да си бордър коли не е нито необходимо, нито достатъчно, за да бъдеш „надарено куче за обучение на думи“./ БГНЕС