Ново писмо от военни с предупреждения за ислямизма към Макрон

Група френски воeнни публикува ново отворено писмо в консервативно списание, в което предупреждава президента Еманюел Макрон, че "оцеляването" на Франция е заложено на карта, след като той направи "отстъпки" на ислямизма, съобщи АФП.

Писмото, публикувано късно в неделя в консервативното списание Valeurs Actuelles, напомня тона на подобно писмо, отпечатано в същото списание миналия месец, което също предупреждава, че назрява граждански конфликт.

Предишното писмо, подписано от група офицери и около 20 пенсионирани, но все още работещи, генерали, предизвика фурор във Франция, като премиерът го нарече неприемлива намеса, а най-високопоставеният генерал на Франция се здарече стоящите зад писмото да бъдат наказани.

Не е ясно колко хора стоят зад настоящото писмо или какви са техните рангове. За разлика от предишното писмо, то също е отворено за подписване от обществеността.

"Не говорим за удължаване на вашите мандати или за завладяване на други. Говорим за оцеляването на нашата страна, за оцеляването на вашата страна", се казва в писмото, адресирано до Макрон и неговия кабинет.

Авторите се описват като войници на служба от по-младото поколение военни, така нареченото „огнено поколение“, което е виждало активна служба.

И са готови да се прин3есат в жертва, „за да унищожат ислямизма, на който сте направили отстъпки на нашата земя."

Те добавиха, че също са служили в операцията за сигурност във Франция, стартирана след вълна от атаки през 2015 г. Авторите отбелязват, че за някои религиозни общности „Франция не означава нищо друго, освен обект на сарказъм, презрение или дори омраза“.

В писмото се добавя: „Ако избухне гражданска война, военните ще поддържат ред на собствената си земя ... във Франция назрява гражданска война и вие го знаете отлично“. Писмото идва в трескава политическа атмосфера във Франция преди изборите през 2022 г., където се очаква основният претендент на Макрон да бъде лидерът на крайната десница Марин льо Пен.

Премиерът Жан Кастекс бе определил рядката намеса в политиката от военни в писмото от миналия месец като "инициатива срещу всички наши републикански принципи, чест и дълг на армията".

Началник-щабът на въоръжените сили на Франция генерал Франсоа Льокоантре заяви, че тези, които са го подписали, ще бъдат подложени на наказания, вариращи от принудително пълно пенсиониране до дисциплинарни действия./БГНЕС