Ново противопоставяне в "сглобката": Кой ще поеме МВнР след ротацията

Днешният ден бе белязан от противопоставянето между ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС за това кой да оглави Министерството на външните работи при ротацията, предаде БГНЕС.

Съпредседателят на „Продължаваме промяната“ Кирил Петков поиска Габриел да се съвместява двата поста на премиер и външен министър. Според него външно министерство трябва да се оглави от акад. Николай Денков.

„Категорично Мария Габриел трябва да е премиер, но не и външен министър. Специалният статут на Денков и Габриел може да бъде запазен, ако те си сменят изцяло позициите“, каза Петков. Според него сглобката няма да се счупи заради претенциите към премиерски или министерски пост.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов предупреди, че смяната на Габриел като външен министър може да провали ротацията. „В Меморандума, който сме подписали, ясно е записано, че Денков е един безспорен и много добър вицепремиер и министър на образованието. Това ни е в програмата“, заяви Борисов в кулоарите на парламента.

Според него изходът е Мария Габриел - и външен министър, и премиер, Денков - специален вицепремиер и министър на образованието. „Как си представяте при това положение всички министри и зам.-министри на ПП-ДБ, а Мария като кукувица да седи в МС? И Асен Василев, който сега си командва в Щатите всички министри, тя трябва да му се моли всеки ден!“, заяви Борисов и добави, че успехите на България във външнополитически план се дължат не на Външно министерство, а на контактите на Мария Габриел.

Вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел отказа да коментира на този етап кой ще застане начело на Министерството на външните работи след ротацията, която се очаква в началото на март: „Не бих коментирала на този етап“ и добави „нищо не е договорено, докато всичко не е договорено. Имам европейски опит и мога да го кажа“.

Тя посочи, че продължава анализа на работата на министрите. „За мен е важно да останем сериозни в намеренията си за това България да върви по пътя, по който е поела“, заяви външният министър.

Според нея ако нещата останат така, както са договорени тя не вижда заплаха за работата и бъдещето на правителството. „Ако останем с това, че всичко е договорено, когато е договорено, не виждам какво може да бъде заплаха за правителството. Едно правителство не зависи от един човек, а от цял екип. Искам да видя, че сме екип България, който показва резултати и има цели“, подчерта Габриел.

В самата Програмата за управление на Република България юни 2023 г. – декември 2024 г., която е подписана и от ПП-ДБ, и от ГЕРБ, е записано, че след ротацията сегашният премиер Николай Денков трябва да стане министър на образованието и вицепремиер.

„В първия период управлението е поверено на акад. Николай Денков, номиниран за министър-председател от „Продължаваме промяната“-„Демократична България“. През вторите девет месеца отговорността за правителството ще поеме г-жа Мария Габриел – номинация на ГЕРБ-СДС, която към момента е вицепремиер и министър на външните работи. След размяната акад. Николай Денков ще бъде заместник министър-председател и министър на образованието и науката“, се казва в документа, с който БГНЕС разполага.

В историята на Третата българска държава, особено в периода от Освобождението до 9 септември 1944 г., много често постовете на премиер и външен министър се съвместяват от един човек. Дори в ключовото за България десетилетие от 1910 до 1918 г., когато се водят войните за национално обединение, всички премиери – Александър Малинов, Иван Гешов, Стоян Данев и Васил Радославов са и външни министри. Подобна практика има и в по ново време, когато премиери и външни министри са били Любен Беров през 1994 и Марин Райков през 2013 г. /БГНЕС