Ново разкритие: Леонардо да Винчи е бил син на робиня

Леонардо да Винчи, авторът на "Мона Лиза" и символ на Ренесанса, е бил само наполовина италианец, а майка му е била робиня от Кавказ, разкриха нови изследвания.

Дълго време се смяташе, че майката на Да Винчи е тосканска селянка, но професорът от Неаполитанския университет Карло Веке, специалист по стария майстор, смята, че истината е по-сложна.

"Майката на Леонардо е била черкезка робиня... отведена от дома си в Кавказките планини, продавана и препродавана няколко пъти в Константинопол, след това във Венеция, преди да пристигне във Флоренция", каза той пред АФП при представянето на нова книга.

В италианския град тя се запознава с младия нотариус Пиеро да Винчи, "а синът им се казва Леонардо".

Откритията на Веке, който е прекарал десетилетия в изучаване на Да Винчи и куриране на негови произведения, се основават на архивите на град Флоренция. Те са в основата на нов роман - "Усмивката на Катерина, майката на Леонардо" - и същевременно хвърлят нова светлина върху самия художник.

Всяко ново откритие за Да Винчи се оспорва горещо от малкия свят на експертите, които го изучават, но Веке настоява, че доказателствата са налице.

Сред документите, които е намерил, е и един, написан от самия баща на Да Винчи - юридически документ за еманципация на Катерина, "за да си върне свободата и човешкото си достойнство". Този документ е от 1452 г. и беше представен днес на пресконференция в централата на издателство Giunti във Флоренция. Той е написан от "човека, който е обичал Катерина, когато тя е била още робиня, който ѝ е дал това дете на име Леонардо и е също така човекът, който е помогнал за нейното освобождаване", каза Веке.

Твърдението му предлага радикална промяна на гледната точка към Да Винчи, за когото се смяташе, че е плод на афера между Пиеро да Винчи и друга жена - младата тосканска селянка Катерина ди Мео Липи.

Роден през 1452 г. в провинцията край Флоренция, Да Винчи прекарва живота си в пътуване из Италия, преди да умре в Амбоаз, Франция, през 1519 г. в двора на крал Франциск 1.

Веке смята, че трудният живот на неговата майка "емигрантка" е оказал влияние върху творчеството на гениалния ѝ син.

"Катерина е оставила на Леонардо голямо наследство, със сигурност духът на свободата, каза той, „който вдъхновява цялата му интелектуална научна работа".

Леонардо да Винчи е бил художник, който е владеел няколко дисциплини, включително скулптура, рисуване, музика и живопис, но също така и инженерство, анатомия, ботаника и архитектура.

"Той не позволява на нищо да го спре", казва Веке.

Периодът, в който е роден да Винчи, бележи „началото на модерността, обмена между хората, културите и цивилизациите, които раждат съвременния свят", каза той. /БГНЕС