Новодомците от блок 48 още рият кал от двор и апартаменти заради „нещо като мост”

Блок 48 в столичния квартал "Манастирски ливади"-изток е напълнен с огромно количество кал, след пороя, излял се на 6 юли в града. Причината за преминалото бедствие в блока, по думите на жителите, е липсата на адекватно мостово съоръжение над р. „Боянска бара“, която преминава в близост до жилищната сграда. Вместо това на негово място са поставени две тръби, които заради клони и наноси, в нощта на пороя, са се запушили и не са успели да свършат работата си, а именно да не допуснат преливането на реката. Две седмици по-късно жителите все още се възстановяват от щетите – наводнени апартаменти, гаражи и настанилата се кал.

Пред БГНЕС Мария Накова, споделя, че природното бедствие ѝ е причинило щети на стойност от над 20 000 лева.

„Почти беше спрял дъждът и в един момент тръгна приливна вълна, която дойде откъм моста на реката. Водата влезна през вратата. 70-80 см вода влязоха, завихри се през входа и през вратите влезе към апартаментите на приземните етажи. На съседи водата влезе освен през вратите и през дограмите им“, разказва за преживяното Накова и добави, че в асансьорните шахти е имало над 2 метра вода, а в наводнените гаражи около 1,5 метра, която от апартаментите се е изсипвала директно там.

„Пуснали сме искане към общината да се изчисти дерето ръчно и с механизация, да се изградят диги и да се оправи т.нар. мост, защото това не е мост в момента и реката не може да мине от другата страна“, казва майката на три деца исканията на живущите, които ще пуснат и жалба.

По думите на жителите там реката в района преминава през частен терен, но по незнайни причини частта, попадаща в терена също е продадена.

„Трябва да се съберем съвкупно общината, собственика на частния терен и да се разреши проблемът. В момента имаме инфраструктура, която е неработеща и блокове с разрешение за строеж и ползване, които са вече издадени. Всички ние плащаме данъци за нещо, което първо е трябвало да се реши инфраструктурата, а след това да се пуска“, гневи се Накова и добавя, че е платила 500 лв. данък за годината.

По думите ѝ район „Триадица“ нямали пари за изграждането на такова съоръжение, но се чувства обнадеждена от предстоящата среща с главния архитект на София Здравко Здравков. „Да измислят решение, защото не върви при всеки един дъжд, ние да се чудим дали ще прелее или не“, коментира още тя.

Тодор Копрившки ремонтира новия си апартамент и затова все още не живее там, но рие калта от двора и бута поредната пълна количка, с която той и съседите му изнасят пръста от блока.

„В моето жилище няма щети, защото съм на по-висок етаж. В гаража ми всичко е било пълно с вода“, споделя той и подчертава, че проблемът с моста трябва да бъде решен, защото при всеки един голям порой ситуацията ще се повтаря. Попитан дали обмисля да се премести, мъжът каза, че все още има надежда, че нещата ще се оправят.

На моста срещаме ВиК инженера Стефан Цвейн, който от 40 години се занимава с корекции на реки и укрепване на свлачища. Според него решаването на проблема тук няма да струва много на общината и препоръчва освен да се оправи моста да бъде изградено и корито на реката.

„Проблемът е, че са сложили две тръби без да са направили изчисления на водното количество, което те да могат да го провеждат. За тази река трябва да се направи инженерно-геоложки и инженерно-хидроложки доклад, който може и да има в общината. Той дава водни количества с различна обезпеченост, съоръжението, което трябва да се построи тук трябва да може да провежда водно количество с повтаряемост един път на 100 г. и да има отгоре запас до 1 път на 1000 г. Това са нормите за населени места“, обяснява той и добавя, че в пик грубо там могат да се съберат около 3000 литра вода.

По думите му такива мостови съоръжения има в целия град и не може да си обясни защо в „Манастирски ливади”-изток е приложено такова решение.

„Освен това трябва да се оправят таловете на реката, тъй като тя идва под ъгъл и този бряг, който се явява конкавен, тя бие в него вместо да отива в тръбите и именно там е пробила и е заляла блока“, коментира още инженерът.

Кметът на район „Триадица“ Димитър Божилов заяви, че не разполагат със средства за ремонта на моста и се надява Столичната община да го поеме, за да гарантират спокойствието на жителите. От думите му става ясно още, че идеята им е да се махнат тръбите и да остане като мост, но пояснява, че това не е мястото, откъдето трябва да минава реката.

Предстои да се изясни дали реката е частна и кой се занимава с поддръжката и чистенето ѝ.

БГНЕС ще продължи да следи темата. /БГНЕС