Новоизбраният президент Милей обеща край на упадъка на Аржентина

Либертарианският аутсайдер Хавиер Милей спечели президентските избори в Аржентина, като обеща да спре десетилетията на икономически упадък в страната, която се бори с трицифрена инфлация.


Самоопределящият се като "анархокапиталист" направи огромна промяна, като измести популистката перонистка коалиция, която дълго време доминираше аржентинската политика.


С 55,7 % от гласовете Милей пребори съперника си, министъра на икономиката Серхио Маса, който спечели 44 % от гласовете и бързо призна поражението си.

"Днес започва възстановяването на Аржентина. Днес започва краят на упадъка на Аржентина", заяви Милей в победната си реч. "Моделът на упадък е на път да приключи. Няма път назад", предаде АФП.

Третата по големина икономика в Латинска Америка претърпя десетилетия на кризи под управлението на интервенционистки правителства, които прибягваха до печатане на пари, за да финансират разходите си, подхранвайки инфлацията, и в същото време взимане на големи заеми.

Достъпът до долари е строго контролиран, което води до процъфтяване на черния пазар на зелени банкноти, а анализаторите предупреждават, че песото е узряло за рязка девалвация.

"Няма място за постепенност... или половинчати мерки", каза Милей.

Основната платформа на Милей е планът за замяна на болното песо с щатски долар и "динамизиране" на Централната банка, за да се справи с "рака на инфлацията".

Анализаторите обаче предупреждават, че страната разполага с твърде малко доларови резерви, за да може този ход да се осъществи скоро.

Хиляди поддръжници на Милей развяваха знамена и скандираха "свобода", докато празнуваха пред предизборния му щаб.


"Уморени сме от перонизма. Милей е неизвестен, но по-добре луд, отколкото крадец", каза 50-годишният писател Начо Ларанага.

Милей, 53-годишен икономист, предизвика сравнения с бившия американски президент Доналд Тръмп и бразилския Жаир Болсонаро заради острия си стил и противоречиви изказвания.

И двамата бивши президенти го поздравиха в социалните мрежи.

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен заяви, че Вашингтон "(очаква) с нетърпение да работи с новоизбрания президент Милей и неговото правителство по общите приоритети".

По време на предизборната кампания Милей се зарече да прекъсне връзките с основните търговски партньори на страната си - Бразилия и Китай, като заяви, че няма да "прави бизнес с комунисти".

След победата на Милей бразилският президент Луис Инасио Лула да Силва пожела "късмет и успех" на новото аржентинско правителство.

Китай заяви, че ще продължи да работи с Аржентина, като поздрави новоизбрания президент за победата.

"Китай винаги е придавал голямо значение на развитието на китайско-аржентинските отношения от стратегическа и дългосрочна гледна точка", заяви говорителката на външното министерство Мао Нин на редовен брифинг.

Милей е против абортите, обиждал е папа Франциск, поставя под въпрос броя на жертвите по време на бруталната диктатура в Аржентина и твърди, че хората не причиняват климатичните промени.

По време на кампанията си той излезе на сцената, държейки в ръка моторна резачка, за да символизира драстичните съкращения, които планира да направи в раздутата държава.

Милей, който се обявява срещу "крадливата и корумпирана политическа класа", поразява аржентинците, които се борят да свържат двата края и са уморени от политиците, които смятат за виновници за своята мизерия.

Той проведе голяма част от кампанията си в TikTok и други социални медии, с което подтикна младите хора.

Други се уплашиха от стила му в изборите, които поляризираха нацията.

На другия край на моторния трион на Милей са милиони аржентинци, които зависят от социални помощи и щедри държавни субсидии за гориво, електричество и транспорт - автобусните билети струват само няколко цента.

В същото време хазната на страната е на червено, а над бъдещото правителство е надвиснал дълг от 44 млрд. долара към Международния валутен фонд.

Политическият анализатор Ана Ипарагире заяви, че аржентинците трябва да се подготвят.

"Който и да встъпи в длъжност, трябва да вземе някои бързи решения, които ще навредят на хората".

Тъй като Милей трябва да встъпи в длъжност на 10 декември, оставяйки съперника си Маса все още начело на икономиката за три седмици, анализаторите предвиждат рокада със строго контролираното песо, което е узряло за девалвация.

Майкъл Шифтър от мозъчния тръст "Междуамерикански диалог" във Вашингтон заяви, че Аржентина "е част от регионалната тенденция на реално отслабване на политическите партии и появата на външен човек, който... има силно послание, което резонира: просто се отървете от политическата класа и тогава всичко ще бъде наред". /БГНЕС