Новоизбраният президент Субианто обяви"победа за всички индонезийци"

Бившият генерал Прабово Субианто спечели победата на президентските избори в Индонезия, след като предварителните резултати го поставиха доста пред двамата му съперници, за да ръководи най-голямата икономика в Югоизточна Азия.


Проучванията отдавна показваха, че пламенният министър на отбраната е фаворит, след като той обеща да продължи програмата на популярния напускащ лидер Джоко Видодо, който е обвинен в неправомерна подкрепа на кампанията му и чийто син ще бъде вицепрезидент на Субианто. „Всички преброявания, всички анкетьори... показаха цифри, че Прабово-Джибран спечели в един кръг“, каза той пред аплодиращи поддръжници в централната част на Джакарта, имайки предвид избрания от него вицепрезидент Джибран Рака, който стоеше до него с традиционна карирана риза. „Тази победа трябва да бъде победа за всички индонезийци“.

Официалните резултати се очакват чак следващия месец, но най-малко четири одобрени от правителството групи – правещи прогнози въз основа на официално ранно преброяване – показаха, че Субианто печели около 57 процента. Обявявайки победата си, Субианто подчерта, че все още трябва да се изчакат официалните резултат избирателната комисия. „Ние вярваме, че индонезийската демокрация работи добре. Хората решиха“, каза той пред своите поддръжници.

Субианто, който беше военен началник по време на диктатурата на Сухарто преди едно поколение, се нуждае от над 50 процента от общия вот и поне една пета от бюлетините, подадени в повече от половината от 38-те провинции на страната, за да си осигури президентския пост. 72-годишният политик, който подтикна уличните протести и заведе съдебни дела след загубата на предишните два вота, благодари на поддръжниците си и призова за единство. „Сега кампанията приключи, трябва да се обединим отново“, каза той.

„Бързото преброяване“ на одобрените от правителството избирателни групи също е било използвано на предишни избори от кандидати, за да претендират за победа. Социолозите вземат проби в избрани избирателни секции след затваряне на избирателните секции и им е позволено да наблюдават преброяването от изборните служители.

САЩ поздравиха индонезийците за тяхната „силна избирателна активност“ в изявление, в което не се споменава Субианто, "Очакваме с нетърпение Общата избирателна комисия да обяви официалните резултати от изборите", каза говорителят на Държавния департамент Матю Милър.

Ключовата подкрепа на младежта

Военната служба на Субианто беше решаващ фактор за някои избиратели. „Той има военен опит, затова мисля, че ще бъде решителен лидер“, каза Афхари Фирнанда, 28-годишен офис служител в Джакарта. Субианто беше уволнен от армията през 1998 г. заради обвинения, че е наредил отвличането на демократични активисти в края на управлението на Сухарто, но той отрече обвиненията и никога не беше обвинен. Оттогава той възстанови имиджа си, отчасти благодарение на кампания в социалните медии, насочена към младежта на Индонезия, която го представяше като „обичлив дядо“. Изглежда, че тази стратегия се е отплатила и бившият генерал призна, че младежкият вот му е помогнал да спечели в страна, в която младите съставляват повече от половината електорат.


Друг ключов фактор за популярността му е изборът на най-големия син на Видодо, 36-годишният Рака, за негов съотборник, ход, който повдигна вежди. Тогавашният главен съдия на Индонезия, който е зет на Видодо, през октомври промени правилата, които забраняваха на кандидати под 40 години да се кандидатират за високи постове. Някои наблюдатели също обвиниха Видодо в неправомерно използване на държавни средства в подкрепа на Субианто, който отхвърли обвиненията в некоректност. „Подкрепата на Видодо беше масирана“, каза Йоес Кенавас, политически анализатор в католическия университет „Атма Джая“. "Социалните помощи се разпределяха през държавния апарат... това е основният фактор".

Но правозащитни групи изразиха тревога, че Субианто може да отмени трудно извоюваните демократични свободи. „Винаги сме се тревожили за неговия ангажимент към демокрацията“, каза Йоес Кенавас, изследовател в базирания в Джакарта Католически университет „Атма Джая“. "Ако той спечели, тези въпроси винаги ще останат."

Изчакване

Друг кандидат Аниес Басведан, който беше фаворит за битката със Субианто в случай на балотаж, каза, че ще уважи резултата едва когато бъде финализиран. „Трябва да уважаваме решението на хората“, каза той пред репортери в предизборния си щаб, след като съперникът му спечели победата. Но анализатори казаха, че според прогнозите Субианто вероятно е избегнал балотажа. „С тези цифри съм относително уверен, че той няма да се нуждае от втори тур“, каза Джъстин Хейстингс, професор по международни отношения в университета в Сидни.

Говорител на третия по резултатите от вота Ганжар Праново каза пред репортери, че екипът му е открил "структурирана, систематична и масивна" изборна измама, без да предоставя доказателства.

Близо 205 милиона души имаха право да гласуват на общите избори, включително пети поред президентски, след края на диктатурата на Сухарто през 1998 г. За над 20 000 места се състезаваха самолети, хеликоптери, моторни лодки и дори крави, използвани за превозване на бюлетини в най-голямата държава архипелаг с нейните 17 500 острова. /БГНЕС, АФП