Новото поколение ямайски спринтьорки доминира на Световното до 20 години

Ямайка показа, че вече има готови наследници на триото, което доминира женския спринт в леката атлетика вече повече от десетилетие - Шели-Ан Фрейзър-Прайс, Илейн Томпсън-Хера и Шерика Джаксън, след като постигна двойна победа в бягането на 100 метра на Световното първенство до 20 години в Кали, Колумбия.

Тина Клейтън /ц/ защити титлата си и записа национален рекорд

По-малко от месец след като Фрейзър-Прайс, Томпсън и Джаксън обраха пет от шестте медала на 100 и 200 метра на Световното първенство в Юджийн, САЩ, Тина Клейтън и Серина Коул грабнаха злато и сребро в Кали. Клейтън стана шампионка с време от 10,95 секунди - рекорд на първенствата и на Ямайка за тази възраст. Коул остана втора с 10,14, а на почетната стълбичка се качи и американката Шонти Джаксън (11,15).

В бягането на 110 метра с препятствия при мъжете Антоан Андрюс от Бахамите спечели титлата, след като се възползва от грешка на Матю София от Нидерландия на последното препятствие. София завърши трети, а среброто спечели американецът Малик Миксън. На 800 метра при жените американката Ройзин Уилис триумфира с рекорд на първенствата - 1 минута 59,13 секунди.

17-годишната шведка Ема Срала не остави шансове на конкуренцията с резултат 56,15 метра, оставяйки на близо два метра зад себе си Деспоина Филипиду от Гърция.

България е представена от четирима състезатели в Колумбия. При мъжете навършващият 18 години в събота Божидар Саръбоюков преодоля квалификациите както на висок, така и на дълъг скок. Във финала на скока на дължина той завърши на 11-то място със 7,51 метра, а в петък ще участва във финала на високия скок. За 17-годишния Лъчезар Вълчев тази нощ предстои квалификацията в тройния скок.

При жените Пламена Миткова и Пламена Чакърова ще участват в скока на дължина. /БГНЕС

Категории: