НС изслушва Кирил Петков за резултатите от посещението му в РСМ

Министър-председателят Кирил Петков ще бъде изслушан днес в парламента за резултатите от посещението му в РС Македония и проведеното у нас междуправителствено заседание между двете държави, предаде репортер на БГНЕС.

Изслушването ще е точка първа за петъчното пленарно заседание, а предложението за него е на депутатите Даниел Митов и Екатерина Захариева от ГЕРБ.

БГНЕС припомня, че премиерът Кирил Петков посети РС Македония на 18 януари 2022 г. Там беше договорено създаването на 4 четири междуведомствени групи за сътрудничество с РС Македония, като остава да работи и съвместната историческа комисия между двете държави.

Четирите ведомствени групи са за сътрудничество с РСМ в областите икономика, търговия и иновации; междуведомствена работна група за сътрудничество с Република Северна Македония в областите инфраструктура, транспорт и свързаност; междуведомствена работна група за сътрудничество с РСМ в областите европейско сътрудничество – зелен преход и дигитална трансформация, и върховенство на закона и междуведомствена работна група за сътрудничество с Република Северна Македония в областите култура, наука и образование и младеж.

На 25 януари 2022 г. бе проведено съвместно заседание между правителството на България и РСМ в София. Премиерът Петков заяви, че откритият диалог ще замести езика на омразата, а добросъседството ще бъде издигнато на пиедестал. „Прогресът, който беше постигнат беше осезаем с ясни резултати и по съвсем различен и конструктивен тон се проведе това, което е било в минали години”, коментира премиерът Петков. /БГНЕС