НС не гласува 24 май да стане национален празник

Парламентът не гласува днес предложението на ГЕРБ-СДС 24 май да стане национален празник, което предизвика скандали в пленарната зала.

Заради липса на кворум депутатите не можаха да упражнят вота си по нито един законопроект, което също доведе до остри коментари между управляващи и опозиция.

В началото на деня депутатите разглеждаха промени в Кодекса на труда на първо четене. Най-спорният текст очаквано беше предложението на ГЕРБ 24 май да стане национален празник.

Депутатите Радомир Чолаков и Петър Николов обясниха, че това е датата, която най-много обединява, а 3 март отправя сигнал, че страната ни е благодарна към Русия:

"Докато национален празник на България е 3-ти март, ние ще изпращаме сигнал, че сме благодарни на една велика сила, без която не можем, ще замеряме премиера със снежни топки може би, както казват тук колегите. Ще има дискусии, ще има спорове, обществото ще бъде разделено и няма да има мир", заяви Чолаков.

"24-ти май. Не е ли това датата, която ни обединява? Датата, която не унижава никого, която заслужава да бъде национален празник на България", допълни Николов.

Иван Петков от БСП изрази категорично несъгласие с ГЕРБ:

"В последните години ние сме единствената нация, която се опитва да си промени историята. Аз знам, че вие не искате 3-ти март, а искате на 4-ти юли и гордо да носите американските знамена. Аз знам, че вие искате колкото се може да сте в духа на времето и да покажете как сте срещу Русия и всичко друго, но вие, които говорихте преди малко затова, че 24-ти май трябва да бъде националния празник. Ами, колега, ако не беше 3-ти март, какво щяхме да правим на 24-ти май?"

Петър Кънев от БСП допълни:

"Всичко е чудесно, но тук искам да информирам, че 24-ти май е официален празник на Русия".

"Има такъв народ" застъпиха позицията, че 3-ти март трябва да остане национален празник.

Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов заяви, че разговорът е напълно излишен и се използва политически:

"Нека да не правим като нашите братя в Македония. Нека да не извращаваме историята, нека да не правим такива посегателства върху нея, защото това е нещо, което обижда нас като народ. Моите уважения към вносителите. Смятам, че са достатъчно интелигенти, за да осъзнават сами безсмислието на това, което правят.Очевидно е, че имат политически причини, заради които да го правят. Може би се борят за някакъв тип електорат".

Другите три предложения за промени в Кодекса на труда са служители в частни фирми, избрани за депутати, да имат право на неплатен отпуск за времето на мандата, а след това да могат да се върнат на работа, възможността да има допълнителен платен отпуск за родител с едно или повече деца до 18-годишна възраст, и баща или осиновител да може да ползва платен отпуск до навършване на 8-годишна възраст на детето. Баща или осиновител да може да ползва платен отпуск до навършване на 8-годишна възраст на детето, предвиждат промените в Кодекса на труда, внесени от правителството. Дава се възможност отпускът да се ползва наведнъж или на части. Бащата обаче ще може да се възползва от това право, ако не е ползвал отпуск, прехвърлен от майката. /БГНЕС и БНР