НС одобри ремонт на украинска военна техника

Парламентът дава мандат на МС да обсъди и приложи мерки, свързани с войната в Украйна, сред тях е ремонт на военна техника за Украйна, предаде репортер на БГНЕС.

За гласуваха 200 депутати, против бяха 16, въздържал се 1.

Пакетът включва първо, мерки за преодоляване на последиците от икономическите санкции, второ, оказване на помощ на Украйна, хуманитарна, финансова и военнотехническа; продължаване подкрепата за Украйна за влизане в ЕС, помощ за украинските бежанци, осигуряване на възможност за внасяне на украинско зърно във Варна; засилване на енергийно сътрудничество, ремонтна дейност на украинска военна техника, продължаване на доставките на хуманитарна помощ.

След решението на парламента, става ясно, че коалицията остава цяла.

По-рано в парламента постъпи писмо, внесено от украинския посланик у нас Виталий Москаленко, в което се посочва, че властите в Киев очакват България да ремонтира тяхна военна техника. Предадено от посланика писмо е подписано от президента Володимир Зеленски и в него се иска България да продължи подкрепата си за европейската интеграция на Украйна, иска се помощ за бежанците, осигуряване на износа на украинско зърно през пристанище Варна, иска се енергийно сътрудничество и износ на ток и газ от Украйна към България, както и предоставяне на хуманитарна помощ под формата на лекарства, дрехи и хранителни стоки.

„Нито едно искане на Украйна не е свързано с оръжие и боеприпаси. С тези уточнения, ние бихме предпочели НС да не се занимава с тези въпроси, но след като сме на този етап, сме готови да подкрепим направения от „Продължаваме промяната” проект с направените промени”, каза Кристиан Вигенин от БСП. „БСП спечели разговора за това какво ще прави управляващата коалиция за Украйна. Никаква военна помощ няма да има”, заяви от своя страна депутатът от ГЕРБ Даниел Митов.

"Продължаваме промяната" ще подкрепи предоставянето на военно-техническа помощ за Украйна според възможностите на българската и потребностите на украинската страна, заяви председателят на парламентарната група Андрей Гюров. „Няма нищо по-логично в такъв момент да говорим в един глас, единни и обединени, за да сме с изправени, а не с преклонени глави в модерния европейски мирен свят”, каза Станислав Балабанов от ИТН.

Подкрепете широк мандат, който изразява готовността на България, а не отразява писмо на посланик. Ние имаме конкретен, поколенчески интерес да заемем ясна политическа позиция и да дадем ясна политическа помощ. Това заяви съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов.

„Призовавам всички национално отговорни партии да приемем единствено достойното решение, водени от позицията на членове на евроатлантическите структури, които са единствена гаранция за мир и просперитет. Само така можем да защитим демокрацията и да осигурим достойно място на страната си и на българските граждани на бъдещата карта на Европа. Отговорните решения изискват смелост. Бъдещето на нашите деца ни задължава да проявим тази смелост и да бъдем решителни и единни. Само с решителни действия можем да сложим начало на процеса на помирението и мира”, каза Мустафа Карадайъ от ДПС. /БГНЕС

Тагове: