НС прие актуализацията на бюджета на НЗОК на първо четене

Депутатите приеха актуализацията на бюджета на НЗОК на първо четене, предаде репортер на БГНЕС.

Всички парламентарни групи гласуваха за актуализацията на първо четене. Единствено от ГЕРБ – СДС имаше един против и 39 се въздържаха. Така от 185, за бяха 145, един беше против, а 39 се въздържаха.

При обсъжданията Георги Михайлов от БСП каза, че тяхната ПГ смята, че трябва принципно да бъде подкрепена актуализацията на първо четене и ще внесе своите поправки и своето мнение детайлно между първо и второ.

„Ние всички бяхме против това „джипката“ да разпределя разходите. Сега определяме нова „джипка“ – Надзорният съвет на Националната здравноосигурителна каса, само че тази „джипка“ вече е с девет места, защото членовете на Надзорния съвет са деветима. Трябва ли на девет човека, от които 4-ма представители на държавата, да дадем възможността да разпределят по собствено усмотрение, без методика, без ясни правила 120 милиона лева“, каза Хасан Адемов от ДПС. Той посочи, че това е големият въпрос, на който предложенията между първо и второ четене трябва да дадат отговор.

„Между двете четения на законопроекта е наложително да имаме критерии за контрол и гаранции срещу неефективно изразходване на този изключително ценен публичен ресурс”, каза Александър Симидчиев от Демократична България.

Здравният министър Стойчо Кацаров не се съгласи, че ако разходите се разпределят с решение на Надзорния съвет на НЗОК това не е прозрачно. „Напротив, всички решения на Надзорния съвет на НЗОК и обсъжданията се публикуват, стенограмите от обсъжданията се публикуват. Това е точно толкова прозрачно колко е прозрачно и заседанието на Народното събрание, но няма проблем да бъдат диференцирани и да бъдат описани. Това не е пречка да бъде приет закона. Това не е основание да бъде отхвърлен закона, това може да бъде направено без проблем”, каза той и обясни защо е по-добре да не се прави. /БГНЕС