НС прие бюджета на НЗОК за 2022 г. на първо четене

НС прие бюджета на НЗОК за 2022 г. на първо четене, предаде репортер на БГНЕС. "За" бюджета на касата гласуваха 129 народни представители, "против" - 90 и "въздържали се" - 0, с което той бе одобрен от пленарната зала.

В бюджета на НЗОК здравноосигурителните приходи за 2022 г. са разчетени с ръст от 697 12 хил. лв. спрямо приетите със Закона за бюджета на НЗОК за 2021 г. Средствата за здравноосигурителни плащания за 2022 г. са в размер на 5 678 270,1 хил. лв. с включените средства за медицинския персонал, което представлява увеличение с 560 210,7 хил. лв. спрямо 2021 г. Очакваните резултати, които се планира да се постигнат през 2022 г., в рамките на заложените за 2022 г. средства за здравноосигурителни плащания са обезпечаване на ефективното функциониране на Системата на задължителното здравно осигуряване; осигуряване на здравноосигурените лица на достъпна, качествена и своевременна медицинска помощ и други.

По време на дебата Джевдет Чакъров от ДПС подчерта, че групата му няма да подкрепи бюджета на НЗОК за 2022 г. "Отново не е заложена никаква реформа. Чухме коментари, включително от министъра на финансите, че реформи ще се заложат с актуализацията на бюджета през юни 2022 г. Това е неприемливо. Не може първите 6 месеца да се работи по едни правила, а следващите с други. Това е прецедент за бюджета на България, като цяло прецедент за развитите държави", каза депутатът от ДПС.

Той подчерта, че реформи на парче не се правят, а е необходима да има цялостна концепция.

Председателят на Комисията по здравеопазване и депутат от ПГ на "Продължаваме промяната" доц. Антон Тонев каза, че това са възможностите. По думите му реформите могат да бъдат обезпечени през месец юни в актуализацията.

"За нас това е най-логичната, най-правилната и най-възможната ситуация, в която да приложим нашите знания и умения, за да подобрим здравеопазването в България. Системата на здравеопазването е инертна, в нея не трябва да се правят резки промени. Ние подкрепяме този бюджет, създаден по този начин. Приемаме за обсъждане всякакви предложения. Те могат да бъдат основно в интерес на развитието на здравеопазването, но смятаме, че в рамките на политическото говорене могат да бъдат отправени много критики, но това е най-правилния и най-вече възможен подход, който сме избрали", каза още доц. Тонев.

Проф. Асен Балтов от ГЕРБ - СДС обърна внимание, че бюджетът на НЗОК се залага политика на ефективност и удовлетвореност на пациентите. "Твърди се, че ще намалеят преките плащани и ще се преодолее недостигът на медицински специалисти. За съжаление във внесения бюджет на НЗОК няма индикации това да се случи", каза още проф. Балтов. По думите му предвидените 153 млн. за онкомедикаменти е непропорционално спрямо запазване на сумата от 115 млн. за медицински изделия и консумативи", каза още проф. Балтов. Той обясни, че това означава, че това няма да намали преките плащания.

Председателят на Бюджетна комисия и депутат от ИТН Любомир Каримански коментира проектозаконна за бюджета на НЗОК за 2022 г. "ПГ на "Има такъв народ" ще подкрепи бюджета на НЗОК. Разходите за НЗОК се планира да се увеличат с 11 %, след като те нараснаха с 14.8 % през 2021 г. спрямо 2020 г.

По думите му тазгодишното увеличение също е значително, както е било миналогодишното, но то има и своето обяснение и аргументи, сред които пандемията и менталното здраве. "Съотношенията най-вероятно ще започнат да се стабилизират живот и здраве след като отмине пандемията залагаме от 2023 г. нататък, особено когато имаме овладяни всчики рискове и контроли, които могат да се проявят. Друг важен индикатор съпоставя как растежа на разходите на НЗОК се движат спрямо растежа на номиналния БВП за същия период", каза още той и отчете, че разходите на НЗОК растат с по-високи темпове, отколкото тези на БВП.

Проф. Георги Михайлов от "БСП за България" каза, че Любомир Каримански е направил добър икономически преглед на бюджета.

"За стабилизиране на отношенията вътре в бюджета и дума не може да става съобразно това, което говорихме в късната есен. Разместванията ще продължат", каза депутатът. Според него това е част от промяната в здравеопазването. /БГНЕС