НС прие на първо четене да се осигурява медицинска помощ на труднодостъпни места

НС прие на първо четене Законопроекта за допълнение на Закона за здравето, който касае осигуряването на редовно медицинско обслужване при труднодостъпни населени места, предаде репортер на БГНЕС.

Законопроектът бе внесен от парламентарната група на ИТН и получи подкрепата на ГЕРБ-СДС, БСП и ДПС, а срокът за предложения между първо и второ четене ще бъде 21 дни, за да може по него да се създаде и работна група.

Костадин Ангелов

Проф. Костадин Ангелов от ГЕРБ-СДС подчерта, че този законопроект предоставя възможността за по-добри лекарски грижи при труднодостъпни места. „Законопроектът поставя и на дискусия всички регулации, които съществуват в сектор здравеопазване и дали трябва да се актуализират. Нашата парламентарна група ще подкрепи законопроекта на първо четене, но до второ четене ще се опитаме да направим работна група, която да изчисти всички противоречия в Закона за здравето и в Закона за лечебните заведения, за да направим нещо работещо. Затова предлагаме срокът между първо и второ гласуване да е максималният - 21 дни”, заяви Ангелов.

Джевдет Чакъров

Джевдет Чакъров от ДПС също изрази подкрепа, но уточни, че има неща, които трябва да бъдат подобрени. „Нека да бъде максимално удължен срокът между първо и второ четене - тоест 21 дни”, предложи и Чакъров.

Васил Пандов от ПП-ДБ изрази подкрепа за законопроекта, но уточни, че трябва преработка при детайлите. „Ние ще участваме в работната група и се надяваме да успеем да премахнем всички неясноти“, каза Пандов.

Васил Пандов

„Групата на БСП също сме предлагали тези текстове още от 44-то НС, така че на първо четене ще подкрепим така представения законопроект”, заяви Христо Проданов от парламентарната група на БСП.

Законопроектът касае включването на специализирани, високопроходими автомобили, които да достигат до хората, намиращи се в труднодостъпни места.

Първоначалната сума за нужните 90 автомобила е 25 млн., а 5 млн. лв. годишно ще трябват за обслужването на дейността. /БГНЕС