НС прие оставката на Сотир Цацаров като председател на КПКОНПИ

Народното събрание прие оставката на Сотир Цацаров като председател на КПКОНПИ, предаде репортер на БГНЕС. Цацаров подаде оставка на 17 януари заради отнет достъп до класифицирана информация. "За" гласуваха 197 народни представители, без "против" и без "въздържали се", с което тя бе приета. Цацаров няма да е председател на Антикорупционната комисия от 1 март 2022 г.

В рамките на дебата Тома Биков от ГЕРБ заяви, че са очаквали в зала да бъде и Сотир Цацаров. "Още повече в контекст на това, че има и критики към работата му, има и позитивни изказвания, беше логично в края на този предсрочно прекратен мандат, той да даде и някакъв отчет от тази трибуна пред Народното събрание. Мисля, че трябваше да има някаква дискусия по този повод. Доколкото виждам нещо бързате. Не мога да разбера защо днес, а не утре и какво толкова пък би станало или пък не искате да има някакъв сериозен дебат по тази тема. Според мен това, което правите по този начин ми се струва крайно нелогично. В комисията по антикорупция в парламента имахме изслушване на г-н Цацаров, но и то се случи малко насила. Какъв е проблемът да дойде г-н Цацаров, да си каже какво е правил, да си каже мнението по някакви въпроси и да се продължи нататък с някакъв нов закон. Така само освобождаваме, после все едно нищо не е било, не ви отива. Вие обикновено в управляващото мнозинство сте за гласността, прозрачността, а когато стане въпрос за нещо важно, сутринта скрихте под килима нашето предложение за енергетиката. Сега г-н Цацаров. Всичко под килима и като се дигне килимът - не знам какво ще правим", заяви още Тома Биков.

Константин Бачийски от "Продължаваме промяната" посочи, че изслушване на Сотир Цацаров е правено в ресорната комисия. Според него КПКОНПИ работи неефективно. "Оставката на г-н Цацаров ще стане факт. Промяната в ръководството на КПКОНПИ щеше да бъде факт. Много по-важно е как ще работи тази комисия от тук нататък", заяви още Бачийски. По думите му Антикорупционната комисия е направила повече светци, отколкото Българската православна църква.

Ива Митева от "Има такъв народ" отчете, че парламентът е в хипотеза на подадена оставка от страна на Цацаров. "Има категорично становище от КС по повод подадената оставка на Делян Добрев, в която той категорично казва, че това е субективно право. Народното събрание единствено може да установи дали тази оставка е действителна, категорично да се произнесе по нея и да я прекрати. Дори не може да реши нещо извън това, което съответният орган е подал. Ние трябва да подадем оставката такава, каквато е подадена от г-н Цацаров", заяви още Митева.

От своя страна Крум Зарков от БСП заяви, че всяка година Сотир Цацаров внася доклад за дейността на комисията. "Какво се случва днес? Това предсрочно прекратяване на правомощията на председателя на КПКОНПИ е предизвестено още, когато той беше избран, така както е предизвестен провалът на органа, който вие създадохте. Тогава под фанфарите на един мега, супер, хипер орган, който трябваше да задоволи натиска на международните институции поради видимото несправяне на България с корупцията по високите етажи на властта, мнозинството събра несъвместими механизми под една шапка. Това съвпадна с изтичането на мандата на г-н Цацаров като главен прокурор и той намери пристан в този закон", заяви още Зарков. По думите му реалността е, че това се измерва в много изгубено време. /БГНЕС