НС прие Закона за държавния бюджет на първо четене

НС прие Закона за държавния бюджет на първо четене, предаде репортер на БГНЕС. "За" гласуваха 129 народни представители, " против" - 99 , "въздържали се" -0 , с което той бе приет.

В Закона за държавния бюджет за 2022 г. е заложено, че за периода 2022-2024 г. предвидената политика в областта на данъците ще продължи да се придържа към установените принципи и насоки през последните години, като основните ѝ цели отново са насочени към поддържане на икономическия растеж, подобряване на бизнес средата, борбата с данъчните злоупотреби и повишаване на фискалната устойчивост в дългосрочен план. Запазват се основните приоритети, свързани с подобряване на събираемостта на приходите, предотвратяването на възможности за укриване и невнасяне на данъци и осигуровки и намаляване на административната тежест и разходите за бизнеса и гражданите. В прогнозата за 2022 г. разходите на общините са разчетени в размер на 8 309,4 млн. лв., които като относителен дял достигат 5,8% от БВП, а спрямо общата структура на разходите по КФП – 13,5%.

По време на дебата Йордан Цонев от ДПС отчете, че инвестициите не са само от фиска. "Прекрасно знаете, че условията за инвестиции са лоши. Прекрасно знаете на какво се дължат 3.6 % растеж за миналата година. Основната помпа е потреблението. Основната помпа за догодина ще остане потреблението. Инвестициите в основен капитал е с минус 9 % за 2021 г. Как ще се обърне тази тенденция?", каза още Цонев. По думите му външната среда по никакъв начин не дава право да смятаме, че външните инвестициите ще се увеличат.

"Още нещо - за да кажем какво ще е качеството на растежа, което предвиждаме в този бюджет, трябва да кажем какво е било качеството на растежа досега. Тази тенденция е много важна", каза Цонев.

Проф. Румен Гечев от БСП попита какви са воплите за дълга и подчерта, че страната ни има един от най-ниските в ЕС.

Той заяви, че това, което залага българското правителство, отговаря на доклада и препоръките на ЕК. "Не че ЕК препоръчва известно затихване на растежа, а защото тя е анализирала вътрешни и външни фактори. ЕК препоръчва страните с висок дълг да увеличат инвестициите си като процент от БВП. Страните с нисък дълг да увеличат компенсациите и да стимулират управлението. Това, което прави българското правителство, базирайки се, че българският дълг е нисък, увеличава социалните компенсациите и в същото време има възможност да увеличи и капиталовите вложения", каза още депутатът от БСП. Според него този растеж не бива да ни задоволява.

Председателят на Комисията по бюджет и финанси и депутат от ИТН Любомир Каримански обяви, че позицията на групата му е да не се прилагат диферинцираните ставки. "ЕК върви в тази посока да не прилага диференцирани ставки. Необходимо е да обмислим осигуровките на държавните служители да се плащат, както в тези на частния сектор. Това трябва да стане в един момент. Не може да продължава по този начин, тъй като това изкривява цялата картина. Важно е и това да бъде успоредно извършвано с дигитализацията на публичния сектор", каза още Каримански.

От своя страна депутатът от ГЕРБ Кирил Ананиев направи коментар във връзка с мнението на Каримански за осигуровките на държавните служители. "Тогава, когато въведохме Закона за държавния служител и те получиха тази привилегия държавата да плаща вместо тях осигурителната им вноска, ние им намалихме заплатите на тези хора. Върнахме ги в бюджета и с тези пари, им платихме осигурителните вноски. Да не стане така, че без да им вдигнете заплатата, да ги накарате да си платят осигурителните вноски", каза още Ананиев.

Екатерина Захариева от ГЕРБ - СДС също се включи в дебата. "С преходни и заключителни разпоредби, се правят две много съществени реформи. На първо място Институтът по вписвания на актовете на недвижими имоти като съдебно-охранително производство се е трансформира в административно. Това нарушава не само сигурността на актовете по вписванията, а цялата правна сигурност в държавата. Очевидно тези изменения са правени много набързо, защото внесения в Министерски съвет бюджет н ВСС заплатите са там. Самата администрация на Министерство на правосъдието не знае за тези изменения", каза още Захариева.

Владислав Панев от "Демократична България" обяви, че групата им ще подкрепи бюджета, защото отговаря на коалиционното споразумение. "За разлика от БСП искаме да кажем известни опасения от размера на дефицита и държавните разходи. За нас това не е посоката. За нас посоката е по-скоро да се придържаме към тези 3 % от маастрихските критерии", зави още Панев.

Депутатът отчете като плюс, че бюджетът има поне два сериозни буфера. "Единият е приходите от ДДС. Другият са капиталовите разходи", каза още той.

Атанас Михнев от "Продължаваме промяната" заяви, че бюджет 2022 е края на джипката. Той заяви, че парите са в джипката. "Уважаеми колеги, от групата на "Оплаквачки ГЕРБ - промяната с този бюджет дойде", заяви Михнев.. Изказването му разбуни духовете в залата, защото той показа джипка-играчка и я размаха от парламентарната трибуна. /БГНЕС