НС реши на първо четене да закрие специализираното правосъдие

Народното събрание прие на първо четене промени в Закона за съдебната власт, с които се предлага закриване на Специализирания наказателен съд, Апелативния специализиран наказателен съд и съответните им специализирани прокуратури, предаде репортер на БГНЕС.

"За" гласуваха 134 народни представители, "против" - 73 и "въздържали се" - 0, с което законопроектът, внесен от Министерски съвет, бе приет на първо гласуване. Вносителите считат, че специализираните прокуратури и съдилища не са постигнали заложените ни м през 2011 г. цели. Със законопроекта се предлага още отмяната на "кариерните бонуси" за членовете на ВСС, главния инспектор и инспекторите от Инспектората към ВСС.

В рамките на дебата народният представител от ГЕРБ - СДС Екатерина Захариев каза, че професионалният дебат по темата няма значение. "Убедена съм, че каквито и аргументи да се чуят в залата или в комисията, или в работна група - те няма да имат значение. Каквато и статистика да се извади, каквито и доклади да се цитират, няма да имат значение. Професионалният дебат няма значение. Просто е взето това решение да се закрият този съд и тази прокуратура и каквото и като аргумент да посочим, то няма да бъде чуто. За съжаление, очевидно съдебната реформа, така важна на думи поне за вас, се изразява в закриването или реформата в два органа - единият е КПКОНПИ, другите са съда и прокуратурата, просто защото те не се харесват на управляващата коалиция", заяви още Захариева.

Андрей Михайлов от "Има такъв народ" каза, че са признати дефицитите по отношение на борбата с корупцията именно при органите на специализираното правораздаване. "Нека не казваме, че ще пострада борбата с корупцията. Няма да пострада", каза още Михайлов. По думите му не е предвидено магистратите от Специализирания наказателен съд да бъдат изгонени. Той подчерта, че няма да има лустрация.

Изказване по темата направи и народният представител Борислав Гуцанов от "БСП за България". "Да, наистина специализираният съд и прокуратура тръгнаха с добри намерения. Ако те бяха изпълнени, наистина нещата щяха да изглеждат по много по-различен начин. За жалост, тези органи се превърнаха в политически репресивен апарат. Ако си бяхте изпълнили намеренията, с които бяхте започнали тази реформа, нещата щяха да са много по-различни и нямаше да има този дебат в пленарна зала. Изврати се първоначалната идея и се стигна до това положение, в което сме днес. Не считам, че трябва да има, какъвто и да е съд и прокуратура, които да бъдат използвани за политически натиск и политически репресии", заяви още Гуцанов.

Христо Иванов от "Демократична България" коментира, че специализираният съд е създаден като политически. "Той беше създаден като политически съд с намерение като част от една дълга традиция на много правителства, да се планират неща, които не са точно това, което трябва да се направи, но да има мерки. Ние създадохме три или четири пъти различни органи, свързани с конфликта на интереси", каза още Христо Иванов. По думите му този съд е създаден с ясното политическо намерение да се избяга от темата за необходимостта да се реформира прокуратурата така, че тя да започне да бъде ефективна, да разследва корупцията и местните зависимости.

Становище за реформа в прокуратурата изрази и министърът на правосъдието Надежда Йорданова, която взе думата в края на дебата. Според нея борбата с корупцията не е само да се регламентира кои са компетентните съд и прокуратура. "На нас ни трябва реформа в прокуратурата", подчерта министър Йорданова. Министър Надежда Йорданова заяви, че дебатът за закриването на специализираното правосъдие не е прибързан, нито ангро.

Правосъдният министър не прие критиката на Екатерина Захариева, че професионалните аргументи не са чути. "Напротив, както беше многократно казано, този законопроект, беше дълго обсъждан в обществото, бяха изразени много професионални становища. Всеки един професионален аргумент е обсъден, част от тях са приети. Дори в рамките на дебата в Комисията по конституционни и правни въпроси част от професионалистите признаха това. В хода на дебата в Правна комисия, така и в хода на този дебат, бяха изразени допълнителни становища. Ние сме готови да ги обсъдим, да чуем аргумнетите и да подобрим текстовете. Това за мен е едно доказателство, че професионалните аргумнети се чуват", каза още Надежда Йорданова. Тя попита къде са разследванията, обвиненията, присъдите на първа инстанция. По думите ѝ притесненията за това какво ще се случи с висящите дела, са основателни. /БГНЕС