НС реши: НИМХ отива в МОСВ

НИМХ отива в МОСВ, предаде репортер на БГНЕС. Това реши Народното събрание с приемане на текстове от Закона за водите на второ четене.

Основното тяло на законопроекта предвижда преодоляване на съществуващата нормативна празнота по отношение срока на действие на Плановете за управление на речните басейни и Плановете за управление на риска от наводнения, необходими за управлението на водите. Съгласно текстовете Плановете за управление на риска от наводнения за периода 2016-2021 г. и Плановете за управление на речните басейни за периода от 2016-2021 г. се прилагат до приемането на актуализирани планове

В рамките на дебата бяха засегнати и двете основни теми на законопроекта, като все още не са приети всички текстове от доклада.

По време на дебата Младен Шишков от ГЕРБ - СДС заяви, че по време на Комисията по околна среда и води са били предложени допълнения, които членовете на комисията е трябвало да решат дали са допустими. "Текстове, които нито бяхме виждали, нито имахме официална информация, те не фигурираха в доклада. В хода се оказа, че те са преписани от Закона за държавния бюджет и се отнасят до изместването на НИМХ от МОН към МОСВ. На практика ни беше предложена сериозна реформа чрез преходни и заключителни разпоредби без предварително да бъдем уведомени. През последните години отнесохме не малко критики в това, че се внасят законопроекти в спешен порядък", каза още Шишков. По думите му два месеца по-късно тези "порочни" методи се повтарят, но се повтарят по скандален и ужасяващ начин.

От своя страна депутатът от ИТН Андрей Чорбанов подчерта, че мястото на НИМХ е именно в МОСВ.

"В нашето заседание имаше и е една друга цел да бъдат актуализирани плановете за управление на речните басейни и плановете за управление на риска от наводнения", каза председателят на Комисията по околна среда и води и народен представител от "БСП за България" Манол Генов.

Министърът на околната среда Борислав Сандов заяви, че забавянето на плановете за речните басейни и за управление на риска от наводнения е в основата на ситуацията, защото се "гасят пожари", "запалени" от управлението на ГЕРБ. По думите му плановете е трябвало да се случат, но изборът на консултант, процесът за изработване на критерии, начинът, по който се е реализирал този проект, е довел до това да няма проект, който да може да се подложи на обществено обсъждане, за да се финализира. "Заради това нещо имаме и наказателна процедура", каза още Борислав Сандов. /БГНЕС

Тагове: