НС ще даде старт на процедурата за избор на управител на БНБ

НС ще даде старт на процедурата за избор на управител на БНБ, предаде репортер на БГНЕС.

Депутатите трябва да приемат процедурни правила за предлагане, изслушване и избор на управител на БНБ.

С това НС ще даде своеобразен старт на процедурата за избор на нов управител на БНБ. Управителят на Българската народна банка се избира от Народното събрание. Парламентът е органът, който избира и подуправителите - ръководители на основните управления по предложение на управителя. Другите трима членове на управителния съвет се назначават от президента на републиката.

Мандатът на членовете на управителния съвет е 6 години.

Депутатите ще разгледат и процедурни правила за избор на Фискален съвет. В сряда парламентът ще разгледа промени в Закона за регистър БУЛСТАТ на първо четене.

В четвъртък на вниманието на народните представители се предлагат три законопроекта за промени в Закона за българското гражданство. Един е на МС, а два на ДПС.

От ДПС и Министерски съвет предлагат сходни промени по отношение на възможностите за придобиване на българско гражданство- т.нар. "златни паспорти". Законодателните им инициативи целят отмяната на тази възможност.

Депутатите ще разгледат на второ четене и измененията в Закона за водите.

Целта на предложеното изменение и допълнение на Закона за водите е преодоляване на съществуващата нормативна празнота по отношение срока на действие на Плановете за управление на речните басейни и Плановете за управление на риска от наводнения, необходими за управлението на водите.

Парламентът ще разгледа още и промените в Закона за предучилищното и училищното образование.

В петък е предвиден парламентарен контрол. /БГНЕС