НС ще изслуша председателя на Държавната агенция за бежанците за Украйна

Народното събрание ще изслуша днвс председателя на Държавната агенция за бежанците, предаде репортер на БГНЕС.

Искането за изслушване е внесено от Елисавета Белобрадова за състоянието на кризисните центрове, ръководени от Държавна агенция за бежанците и готовността на агенцията да предостави експертна и преводаческа помощ. Народните представители ще изслушат и ръководителя на Оперативно-координационната група за евакуацията и настаняването на бежанците от Украйна Валери Рачев за организацията и дейността на Народното събрание, относно мерките на правителството, свързани с бежанската вълна.

Парламентът ще довърши работа и по ратификацията на споразумения за дарение на ваксини. Споразуменията предвиждат Република България да дари на Босна и Херцеговина 258 570 дози ваксина Comirnaty със срок на годност 31 март 2022 г., произведена от Pfizer.

Народното събрание ще разгледа на второ четене изцяло нов Закон за покритите облигации. Парламентът ще разгледа и промени в Закона за пощенските услуги на първо четене. Измененията са внесени от коалиционните партньори. С измененията се цели модернизиране на Български пощи ЕАД и превръщането на пощенските клонове в центрове за комплексно административно обслужване. На вниманието на депутатите се предлагат промени в Закона за изпълнение на наказанията и задържането под стража на първо четене.

Депутатите ще изслушат управителя на Националната здравноосигурителна каса Петко Салчев за реформите за отпускане, изплащане, ремонт и контрола за предоставянето на помощни средства и приспособления за нуждите на хората с увреждания в Закона за хората с увреждания.

В петък заседанието ще започне с парламентарен контрол. /БГНЕС