НСИ очаква 70% от хората да се преброят онлайн, най-активна е София

Преброяването е лесно и бързо, направете го онлайн и помогнете на друг да го направи. Това е важно в условията на пандемия. За това призова вицепремиерът в служебния кабинет Атанас Пеканов на специална пресконференция след началото на 18-национално преброяване на население, предаде репортер на БГНЕС.

„Вярвам в нуждата да имаме данни за това каква е нашата страна, какво е нашето общество, за да правилните решения“, посочи още Пеканов и допълни: „Имаме непропорционално разпределение в страната, трябва да имаме ясната картина“. Преброяването днес ще се отрази на качеството ни на живот утре, смята той.

Кампанията е в ход от полунощ на 7 септември, а в ранните часове на деня, до 07.00 часа тази сутрин, са се преброили 3571 души в електронната система на НСО, отчетоха от националната статистика, като половината от тях са в столицата София. Активни в електронното преброяване, което ще тече до 17 септември, са още Варна, Бургас и Пловдив.

„Очакваме голям интерес с настъпването на активната част на деня и по-нататък през следващите дни“, коментира на свой ред председателят на НСИ Сергей Цветарски. Той подчерта, че очакванията са 70% от населението да се преброи онлайн.

От НСИ припомнят, че за да сме сигурни, че някой няма да се преброи от наше име, е необходимо да се регистрираме с валидна електронна поща, ЕГН и номер на български документ за самоличност. Данните от регистрацията се използват само за идентифициране на лицето и не се съхраняват от НСИ. Следва потвърждение на регистрацията – получаваме имейл с линк, на който трябва да кликнем до 2 часа. След потвърждението ще се отвори екран за попълване на електронната преброителна карта. Там трябва да се влезе с имейла и паролата от регистрацията ни. Преброителната карта съдържа въпроси за жилището, домакинството и хората, с които живеем в едно домакинство. Попълването на преброителната карта отнема средно 20 минути. /БГНЕС