НСлС поема разследването на самолетната катастрофа в Македония

Софийска градска прокуратура (СГП) образува досъдебно производство за самолетната катастрофа в Република Северна Македония, при която загинаха четирима български граждани.

Пътническият "Чесна" се разби на 2 април северозападно от връх Солунска глава на територията на Северна Македония с четиричленно българско семейство на борда. Всички загинаха.

Днес от Градската прокуратура съобщихга, че образуват досъдебно производство се образува за това, че на 02.04.2019 г. на територията на РСМ неизвестен повредил или допуснал да се повреди малък самолет тип „Чесна“ с немска регистрация и при катастрофа на борда на самолета е настъпила смъртта на повече от едно лица - загинали са четирима български граждани, членове на едно семейство – престъпление по чл. 340, ал. 5, б. „Б“, пр. 2, вр. чл. 340, ал. 1, пр. 3 НК.

В хода на разследването ще бъдат разпитани служители на дирекция „Консулски отношения“ в МВнР, запознати със случая, представители на ръководството на въздушното движение на РСМ, ще изяснят данните за силна турбуленция и за загубен контрол от пилота над въздухоплавателното средство.

СГП ще изиска информация относно назначените до момента експертизи в Северна Македония, в това число и за резултатите от същите, и след съгласуване с наблюдаващия прокурор ще се назначи извършването на допълнителни такива с цел установяване наличието на повреда на самолета.

Разследването ще бъде възложено на следовател от НСлС заради фактическата и правната му сложност. /БГНЕС