Нургюл Салимова с реми срещу световната вицешампионка

Нургюл Салимова записа реми и във втората си среща със световната вицешампионка Лей Тиндзие по време на Турнира на претендентките. Надпреварата ще определи съперничката на шампионката Дзю Уъндзюн в мач за световната титла.

Китайката и българката разиграха защита Филидор, като Лей Тъндзие опита да бъде максимално агресивна и предприе атака с пешките си. Българката допусна колебания на 10-ия ход и сякаш инициативата отиде в съперничката, но и тя направи грешка на 16-ия ход, като избра да играе на сигурно, а не агресивен подход. И така нещата останаха без предимство за една от двете.

На 37-ия ход след трикратно повторение, Тъндзие и Салимова се съгласиха на реми.

С това българката събра актив от 4 точки, а китайката е с 5.5. Точно съперничката на Нургюл от тази сутрин игра в последния мач за световната титла, но не успя да отнеме короната на сънародничката си Уъндзюн.

Лидерката в класирането Тан Зонзъ (Китай) победи Вайшали Рамешбабу (Индия) в деветия кръг.

Тази вечер от 21:30 ч. наше време Нургюл Салимова ще играе с белите фигури срещу Вайшали Рамешбабу. Индийката е на последното 8-о място с 2,5 т., след като снощи загуби от водачката Тан. Именно Вайшали обаче нанесе единственото поражение на българската състезателка в надпреварата досега - в трети кръг. /БГНЕС