Nvidia иска да създаде база за полупроводници във Виетнам

Американският гигант в производството на чипове Nvidia иска да създаде база във Виетнам, за да развива полупроводниковата индустрия, съобщи главният изпълнителен директор на компанията, цитиран от виетнамското правителство, предаде АФП.


Дженсън Хуанг, председател и главен изпълнителен директор на производителя на чипове от Силициевата долина, е на посещение в страната от Югоизточна Азия, която се стреми да увеличи инвестициите в разрастващата се полупроводникова индустрия.

По време на среща с министър-председателя на Виетнам Фам Мин Чин, Хуанг е заявил, че Nvidia иска да създаде база в страната, според доклад, публикуван на официалния уебсайт на правителството.

В доклада се казва, че Хуанг е оценил високо потенциала на Виетнам в ИТ сектора и е заявил, че Nvidia е инвестирала около 250 млн. долара в страната.

Няколко гиганта в областта на чиповете са открили или разширили дейността си във Виетнам.

През октомври южнокорейската компания Amkor откри нова фабрика за пакетиране на стойност 1,6 млрд. долара, а месец по-рано Hana Micron откри фабрика за пакетиране на стойност 600 млн. долара.

По време на посещението си в Ханой през септември президентът на САЩ Джо Байдън се ангажира да помогне на комунистическата страна да развие своите възможности и да разшири производството си.

Сътресенията в световната верига за доставки и опасенията за зависимостта на САЩ от Китай по отношение на стратегическите ресурси стимулират инвестициите в разрастващата се полупроводникова индустрия във Виетнам.

Виетнам разполага с около 6 000 инженери в полупроводниковата индустрия, но се нуждае от още хиляди. Целта е до 2030 г. броят им да достигне 50 000. /БГНЕС