НВИМ с двоен подарък за посетителите си по случай 105-я му рожден ден

България отбелязва 17-то издание на Европейската нощ на музеите. По този повод повече от 40 музея и галерии се включат с изложби, концерти, ателиета и разнообразни арт прояви, до които достъпът е безплатен, предаде репортер на БГНЕС. За Националния Военноисторически музей 3 и 4 юли са са по-специални.

„Това е изключително специален уикенд за НВИМ, защото освен нощта на музеите, която отбелязваме днес, в утрешния ден музеят навършва 105 години. Това е една голяма годишнина за нас, защото точно на 4 юли през 1916 г., в разгара на Първата световна война, е създаден военният музей“, разясни Славея Сурчева от музея.

Тя каза, че в рамките на Европейската нощ на музеите посетителите ще могат да присъстват на концерти, които ще изнесат представителните духови оркестри на Сухопътните войски и Националната гвардейска част.

„Точно след тях, точно в 21: 40 ч. с клуб „Дивинитас“ ще се насладим на едно огнено шоу. А малко по-късно ще направим и нещо също много интересно. В 22 ч. ще има кино под звездите. И друг път сме го правили, но тази година има нещо по-различно, защото ще бъдат прожектирани 4 филма, които са ни предоставени от Българската национална филмотека. Те участваха в тазгодишния сезон на класическия филм. Това са филми от 20-те и 40-те години на миналия век. Любопитното обаче е, че те са неми и ще бъдат озвучени на живо от Бояна Желязкова-Зарева – цигулка и Ясен Обретенов – пиано и ще създадат музика, специално подготвена за тях“, разкри тя и подчерта, че така започва 12 часовият им маратон, който започна тази в 18 часа днес и продължава до 17 ч. утре.

От думите на Сурчева стана ясно, че като рожденици те са получили много видеопожелания от техни приятели и известни личности.

„Това са актрисата Стефка Янорова, певецът и актьор Орлин Павлов, преподаватели в Софийския университет, председателят на Държавна агенция „Архиви“. Най-малкият участник е 4 годишната Лия. Всички тях събрахме в един празничен видеоклип, който тази вечер и утре през целия ден ще може да бъде видян от нашите посетители“, каза тя.

Директорът на музея доц. Соня Пенкова подчерта, че за 105 години музеят е преживял много, както и че често е сменял мястото си и е имало години, в които не е имал своя експозиция. Всичко това окончателно обаче е приключило през 2000 г., от когато се намира на ул. „Черковна“, но не се знае докога ще остане там.

„105 години по-късно музеят безспорно различен, музеят е много повече отворен към хората, много повече държащ не само на контакт с тях, но и много повече да представи в колективния разказ на нашата история личните истории, да представи тази история като сбор от многото лични драми, победи, тъги или радости, които правят нашата национална история“, обобщи тя.

Доц. Пенкова каза, че музеят им е първият, който интерпретира военната история с оглед на конфликтите на съвремието и това се случва в изложбата „Българската армия армията във време на промени“, която е организирана по повод 141-вата годишнина от създаването на Министерството на отбраната и 104-тата годишнина от основаването на Националния военноисторически музей (НВИМ), но заради пандемията посетителите не успяват да я видят.

„Тя интерпретира битието на Българската армия, задачите, мисиите, отговорностите в тези нелеки 30 години. Смея да кажа, че това е единственият музей в България, който се осмели да интерпретира съвременна история, време което все още историците не наричаме история, заради което музеят получи приза „Музей на годината“ за 2020 г., който ни беше връчен преди около месец“, коментира директорът.

Експозицията проследява развитието на Българската армия през дългия преход от комунизъм към демокрация.

„Хората, събитията, фактите, историите, които са представени в нея са изключително истории от живия живот. В нашите витрини са хора, които са живи, които все още са на служба или току-що са излезли от армията, имат друго битие – дали то е обществено, политическо или работят в структури извън страната, но това са хора чиито действия, решения са белязали пътя на Българската армия в тези трудни 30 години“, обясни тя.

Образът на въоръжените сили е обогатен и чрез представените образци на оръжия като автомат „Калашников“ АК-74 с подцевен гранатомет „Кастьор“, преносим зенитен ракетен комплекс „Стрела“, снайперска пушка „Драгунов“, ръчен противотанков гранатомет РПГ-7В, автомат АКС-74У, пистолет „Аркус“ 98DA и други.

Цивилният живот, е представен с любопитни експонати като банкноти отпреди деноминацията, жетони и купони за храна – символ на тежките години на прехода. /БГНЕС