NWBM: Ядреният арсенал в света е нараснал през 2022 г.

Броят на действащите ядрени бойни глави в света се е увеличил през 2022 г., главно благодарение на Русия и Китай, се казва в нов доклад, цитиран от АФП.

Деветте официални и неофициални ядрени сили притежават 9576 готови за употреба бойни глави през 2023 г. - в сравнение с 9440 през предходната година, според Nuclear Weapons Ban Monitor, публикуван от неправителствената организация Norwegian People's Aid.

Тези оръжия имат "колективна разрушителна сила", равняваща се на "повече от 135 000 бомби Хирошима", се казва в доклада.

Данните са публикувани, тъй като Москва многократно е повдигала въпроса за ядрената заплаха във връзка с нахлуването си в Украйна и западната военна помощ за източноевропейската страна.

В събота руският президент Владимир Путин обяви, че се е договорил с Минск за разполагане на "тактически" ядрени оръжия в Беларус.

Допълнителните 136 бойни глави към готовия за употреба световен ядрен запас през миналата година се дължат на Русия, която разполага с най-големия арсенал в света с 5889 оперативни бойни глави, както и на Китай, Индия, Северна Корея и Пакистан.

"Това увеличение е обезпокоително и продължава тенденцията, започнала през 2017 г.", заяви редакторът на Nuclear Weapons Ban Monitor Грета Лаугло Остерн.

В същото време общият запас от ядрени оръжия, който включва и извадените от употреба оръжия, продължава да намалява.

През същата година броят на ядрените оръжия е намалял от 12 705 на 12 512, което се дължи на извеждането от експлоатация на стари бойни глави в Русия и Съединените щати.

Но Остерн предупреди, че ако тенденцията за добавяне на нови бойни глави не спре, "общият брой на ядрените оръжия в света също скоро ще се увеличи отново за първи път от Студената война насам".

Осемте официални ядрени сили са Съединените щати, Русия, Великобритания, Франция, Китай, Индия, Пакистан и Северна Корея. /БГНЕС