Няма нови случаи на коронавирус у нас, общо заразените са 81

Доказаните пациенти с коронавирус в България са 81, тоест няма нови случаи. Днес ще бъде надмината бройката от 200 хил. заразени души в целия свят, над три хиляди души са заразени само за последното денонощие, съобщи началникът на Централния оперативен щаб и началник на ВМА ген. Венцислав Мутафчийски на редовния сутрешен брифинг пред болницата.

“Франция възприе тактика да тества само болните, които са пристигнали в тежко състояние в болница, тъй като тестовете не достигат за всички желаещи за тестване.

В Гърция случаите са почти 400, в Румъния – 217. В Турция за последното денонощие са обявени нови 51 случая”.

От Щаба коментираха и влиянието на вируса върху бременни жени, като стана ясно, че заради състоянето си, жените са по-податливи на подобни респираторни вируси. В научната литература не е доказано предаването на вируса на новородено, както по време на бременността, така и по време на раждането, съобщиха от Щаба.

В Пловдивския университет имат желание за откриване на лаборатория за тестване на коронавирус, съобщи проф. Тодор Кантарджиев. За тази цел молекулярни биолози от университета ще преминат обучение в лабораторията в университета в Стара Загора, а Щабът ще помогне с всичко, което може, за да стартира бързо.

Подобни желания за нови лаборатории има в Бургас и Плевен.

“Всеки, който работи с Хепатит С, би трябвало да може да се справи”, допълни ген. Мутафчийски.

Към момента от Оперативния щаб не обмислят въвеждане на пълна карантина, както стана в Банско.

“Важното е всеки да разбере своята отговорност към обществото. Това, което аз дабелязвам, е че хората са ограничили безцелните ходения по улиците, и има мобилизация в обществото, което е изключително радващо”, допълни ген. Муфатчийски./БГНЕС