Няма общо становище на проведения КСНС

Няма общо становище на проведения Консултативен съвет по национална сигурност. Това заяви след заседанието президентът Румен Радев, предаде репортер на БГНЕС.

По време на срещата стана ясно, че имаме разминаване в позицията за ефективността на Антикорупционната комисия, доколко се осъществява реален контрол от НС, както и разминаване в становищата за нормативната база, отбеляза държавният глава. Президентът настоява НС да разгледа нов закон за борба с корупцията, да създаде временна комисия, която да проучи дейността на КПКОНПИ. Пълните протоколи от проверките да станат публични. Според Радев случаят с „Апартамент Гейт” ясно показва, че има криза на държавността и този проблем касае националната сигурност. „Докладът, които изисках за КПКОНПИ разкрива неефективността на тази комисия”, категоричен е президентът. След заседанието лидерът на БСП Корнелия Нинова заяви, че не е постигната обща декларация, отхвърлено е предложението на президента за нов антикорупционен закон. „Бях свидетел на бранене на статуквото със зъби и нокти в кръгова отбрана“, категорична е Нинова.

Предложеният проект на промени в антикорупционния закон беше получен на самия КСНС. Няма как от 15 човека да се постигне съгласие. Повечето от абзаците се повтарят от предишен КСНС, заяви председателят на ПГ на ГЕРБ Даниела Дариткова. “Постигнахме съгласие, че трябва да се направи анализ на антикорупционното законодателство и комисия”.

БСП и Корнелия Нинова вкараха текстовете, които пряко щяха да им помогнат на предстоящите избори. Това беше неприемливо за всички други, заяви лидерът на ВОЛЯ Веселин Марешки. /БГНЕС