NYT: Израел обмисля сделка, при която Хамас да освободи всички цивилни заложници

Хамас и Израел преговарят по две предложения за освобождаване на заложници, съобщи днес "New York Times", позовавайки се на длъжностни лица, информирани за преговорите. Катар е основният посредник в преговорите, като в тях участват и високопоставени служители на САЩ, се казва в статията.

Според едно от обсъжданите предложения Хамас ще освободи от 10 до 20 цивилни заложници - включително израелски жени и деца, както и чужденци, включително американци - в замяна на кратка пауза в бойните действия, каза един от служителите. Това може да бъде последвано от освобождаването на около 100 цивилни, ако условията бъдат изпълнени, казаха те.

Според източника в замяна терористичната организация иска кратка пауза, повече хуманитарна помощ, гориво за болниците и освобождаване на жените и децата в израелските затвори. Служител заяви, че израелските власти са изразили несигурност относно освобождаването на своите затворници.

Според израелски официални лица групировката и други палестински организации държат около 240 души като заложници в Газа. По-малко от половината от тях са цивилни, каза един от служителите.

Хамас отказва да освободи който и да е от израелските мъже на военна възраст, които държи в Газа, казаха служители./БГНЕС