NYT: Рияд и Вашнгтон със секретна сделка за добива на нефт

Саудитска Арабия и САЩ са постигнали споразумение по време на лятната близкоизточна обиколка на президента Джо Байдън Рияд да подкрепи увеличаването на добива на нефт в рамките на ОПЕК+ от есента. По-късно, обаче, за огромна изненада на Белия дом, Саудитска Арабия променила решението си, пише вестник „Ню Йорк Таймс”, позовавайки се на източник.

Според статията, по време на пътуването на Байдън американските власти са постигнали тайно споразумение със Саудитска Арабия за това тя да не подкрепи в ОПЕК+ намаляването на добива на нефт поне до края на годината. Тази ситуация би помогнала на действащата администрация на Демократическата партия да заздрави позициите си преди изборите за Конгрес на САЩ, но по-късно Ер Рияд подкрепи решението на организацията за намаляване на добива на нефт.

Изданието отбелязва, че няколко дни преди решението на ОПЕК американските власти са получили уверения от принц Мохамед бин Салман Ал Сауд, че Ер Рияд ще подкрепи постигнатото с Вашингтон споразумение. Внезапният отказ от договореностите е предизвикал гнева на американската администрация.

Според вестника, Белият дом се подготвя за ново увеличение на цените на въглеводородите през декември, в случай че Саудитска Арабия не се съгласи да увеличи обема на производството след въвеждането на таван на цените на руския петрол. Подобно положение на нещата би било ясен знак за САЩ, че Рияд помага на Русия., посочва „Ню Йорк Таймс”, позовавайки се на представители на американската администрация,

На 5 октомври държавите от ОПЕК+ на среща във Виена се споразумяха от ноември да намалят производството на петрол с 2 млн. барела дневно и удължиха срока на споразумението до края на 2023 г. Белият дом заяви, че това решение показва, че Саудитска Арабия съгласува енергийната си политика с Русия, а Байдън подчерта необходимостта от преразглеждане на отношенията между Вашингтон и Рияд. Властите на кралството изразяват категорично несъгласие. Саудитският министър на външните работи Файсал бин Фархан Ал Сауд подчерта, че решението на ОПЕК+ няма политически контекст и е "чисто икономическо". /БГНЕС

Ню Йорк / САЩ