NYT: САЩ обсъждат въздушни удари над Афганистан при заплаха от контрол на талибаните

Американските военни обмислят възможността за въздушни удари на територията на Афганистан в случай на заплаха бойците на радикалното движение "Талибан" да вземат Кабул под контрол, се казва в статия в електронната версия на „The New York Times“, съобщава ТАСС.

Според източниците на изданието измежду длъжностните лица „Пентагонът обмисля да поиска разрешение за предприемане на въздушни удари в подкрепа на афганистанските сили за сигурност, ако Кабул или друг голям град е под заплаха от превземането от талибаните“. Както се посочва в материала, Американският президент Джо Байдън и неговите ключови помощници вече ясно заявиха, че след предстоящото изтегляне на САЩ от Афганистан Вашингтон ще спре да предоставя въздушна подкрепа на афганистанската армия, освен ако не става дума за нападения на терористични групи, които „могат да навредят на американските интереси“.

Според източници, Пентагонът признава, че афганистанските сили могат да бъдат победени в сблъсъци с талибаните.

Според вестника, американските военни сега "активно обсъждат какво могат да направят, ако бързото изтегляне на американските войски би довело до сериозни затруднения от гледна точка на националната сигурност". Като една от възможните препоръки Пентагона предлага да се използват „американски военни самолети или въоръжени безпилотни летателни апарати, които да се намесят в случай на извънредна криза“. Това може да се разглежда като възможност за превземането на Кабул или „обсада, която представлява заплаха за посолствата и гражданите на САЩ и техните съюзници“.

Изданието посочва, че ще бъде трудно да се поддържат афганистанските сили от въздуха за дълго време, тъй като се очаква САЩ скоро да напуснат авиобазите си в Афганистан. За да се нанесат въпросните удари, вероятно ще трябва да се използват бази в Персийския залив, отбелязва вестникът.

Във Вашингтон все още няма консенсус относно това как САЩ ще провеждат операции, за да попречат на „Ал Кайда“ и други терористични групи да „възстановят присъствието си в Афганистан“. Освен това, няма окончателно решение как да се гарантира, че западните компании-изпълнители могат да продължат да работят с афганистанската армия. ЦРУ се опитва да намери "нови възможности за събиране на разузнавателни данни в страната и нанасяне на удари по терористи", се казва в доклада.

На 14 април Байдън заяви, че е взел решение да прекрати операцията в Афганистан, която се превърна в най-дългата отвъдморска военна кампания в американската история. Изтеглянето на американските войски вече започна. Очаква се американският военен контингент да напусне Афганистан до 11 септември.

В пика на американската операция през 2010-2013 г. броят на западните сили в Афганистан надхвърли 150 хиляди души. Основните бойни части на САЩ и НАТО бяха изтеглени от Афганистан през 2014 г./ БГНЕС