NYT: Турция е натовски слон в стъкларски магазин

"Все по-упорита, амбициозна и авторитарна", Турция стана "слон в стъкларски магазин“ за НАТО, се казва в анализ на "Ню Йорк Таймс" /NYT/.

„По-агресивната, националистическа и религиозна Турция все повече противоречи на западните си съюзници по Либия, Сирия, Ирак, Русия и енергийните ресурси на Източното Средиземноморие“, пише анализаторът на изданието Стивън Ерлангер.

Неотдавнашното поведение на Турция се разглежда от някои посланици на НАТО като "открито предизвикателство към демократичните ценности на съюза и неговата колективна защита", добави той.

Въпреки това в алианса предполагат, че Турция е "твърде голяма, мощна и стратегически важна ... за да се стигне до открита конфронтация", смята Ерлангер.

„Докато мнозина гледаха на Турция като на умерен демократичен модел през Арабската пролет преди десетилетие, днес тя е различна държава при управлението на Ердоган, който мобилизира по-религиозните избиратели в провинцията“, добавя Ерлангер, посочвайки решението на турския президент Реджеп Тайип Ердоган от миналия месец за трансформирането на храма и музей „Света София“ в джамия. /БГНЕС