ОАЕ, Азербайджан и Бразилия създадоха "Климатична тройка"

Бивши и бъдещи домакини на ООН за климата Обединените арабски емирства, Азербайджан и Бразилия заявиха, че създават нов тристранен формат, за да настояват за международно споразумение за ограничаване на глобалното затопляне до 1,5°C.


ОАЕ бяха домакини на миналогодишната конференция COP28 в Дубай, Азербайджан ще бъде домакин на тазгодишната среща на върха, последван от Бразилия през 2025 г.

Трите страни получиха мандат от 198 страни, подписали споразумението в Дубай, да работят заедно по пътна карта за ограничаване на глобалното затопляне до 1,5°C, ключова климатична цел, която беше сериозно застрашена от глобалните емисии на парникови газове, предаде АФП.

„Форматът ни помага да гарантираме, че имаме непрекъснато сътрудничество, необходимо за поддържане на пътеводната звезда от 1,5°C в полезрението – от Баку до Белем и отвъд“, каза президентът на COP28 Султан Ал Джабер.

Като се вземат предвид настоящите климатични обещания, светът все още е на път да се затопли между 2,5 и 2,9 градуса през този век, казват експерти от ООН.

Границата от 1,5°C вероятно ще бъде достигната между 2030 г. и 2035 г., според Междуправителствения панел по изменение на климата (IPCC).

Съгласно окончателното споразумение, постигнато на COP28, партньорството на тройката трябва „значително да подобри международното сътрудничество и международната благоприятна среда за стимулиране на амбицията в следващия кръг от национално определени приноси“. /БГНЕС