ОАЕ търсят консенсус със следващия проект на споразумение за климата

Обединените арабски емирства, които са домакин на срещата на върха за климата COP28, заявиха, че ще търсят консенсус с нов проект на споразумение след широка критика на формулировката относно изкопаемите горива, предаде АФП.

Маджид Ал Сувайди, генерален директор на COP28, омаловажи нападките срещу текста, като заяви, че емирската страна домакин е проверила "червените линии" на страните и работи по друг проект.

"Трябва да поработим върху това как да включим техните мнения в текста по начин, от който всички да са доволни и да можем да продължим напред към постигането на целите за ограничаване на затоплянето до 1,5 °C, каза той.

"Смятам, че това, което се случи с нашия текст, беше, че наистина водихме честни, практични и прагматични разговори за това къде наистина са границите на хората", каза той.

"Въпросът е да постигнем консенсус."

Съгласно правилата на Конвенцията на ООН за климата споразуменията се нуждаят от консенсус на всички участници - близо 200 държави.

Саудитска Арабия е начело на борбата срещу призивите, подкрепяни от уязвимите държави и западните сили, за постепенно премахване на петрола, газа и въглищата, които са най-големият виновник за климатичната криза на планетата.

"Отдавна знаем, че езикът около изкопаемите горива е сложен", заяви той.

"Има хора, които искат поетапно спиране, има хора, които искат поетапно намаляване. Има и такива, които искат различни формулировки".

"Въпросът е да постигнем консенсус и не искаме една формулировка, която да доведе до блокиране на процеса", допълни той.

Преговарящите вече работят след крайния срок, поставен от емирствата, за приключване на работата до официалното закриване на 13-дневната конференция в 11 ч. местно време.

"Всички бихме искали да приключим навреме, но искаме и да постигнем възможно най-амбициозния резултат. Това е нашата единствена цел", каза Сувайди. /БГНЕС