Обиск в дома на Борисов; Митов: това е Гестапо

Около 20.00 часа тази вечер десет цивилни полицаи са влезли в дома на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов в Банкя, предаде репортер на БГНЕС.

Около 20.00 часа тази вечер десет цивилни полицаи са влезли в дома на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов в Банкя, предаде репортер на БГНЕС.

Първоначално от МВР съобщиха, че Борисов е арестуван и още трима души, сред които Владислав Горанов, Менда Стоянова и Севделина Арнаудова. Малко след 21.00 часа тази новина обаче бе изтрита от сайта на МВР.
По-късно от вътрешното министерство пуснаха следното съобщение, разпространено от пресцентъра до медиите. В него се казва: „В ход е мащабна операция във връзка със 120 случая на Европейската прокуратура в България. Извършват се претърсвания и изземвания на много адреси. Към момента са задържани Бойко Борисов, Владислав Горанов, Менда Стоянова и Севдалина Арнаудова. Действията продължават“.

"Оставка" скандират членовете на ПП ГЕРБ, които са пред къщата на Бойко Борисов в Банкя, където текат следствени действия. Цялото изпълнително бюро на ГЕРБ е пред къщата на лидера на партията, както и депутати от парламентарната група.
Заместник-председателят на ГЕРБ Даниел Митов определи случващото се като акция на Гестапо. Адвокатът Менко Менков съобщи, че не го допускат до дома на Борисов. "Нямам представа какво правят. Очакват някаква заповед на някакъв началник. Очаквам и мен да арестуват", каза Менков пред дома на Борисов. Малко по-късно той беше допуснат до дома на лидера на ГЕРБ.
Това е политическа репресия. Така Томислав Дончев определи действията на полицията . "Премиерът Кирил Петков на няколко пъти беше поканен в парламента, вместо това изпрати полиция в дома на лидера на позицията Бойко Борисов. Това има характер на политическа репресия", категоричен е Томислав Дончев.
"Обаждат се от цялата страна и се готвим за протести. Вече сме информирали ръководството на Европейската народна партия за случващото се, сред които Доналд Туск, Антонио Лопес и др", каза от своя страна Никола Николов. Той уточни, че Менда Стоянова и Владислав Горанов са си в домовете си и никой не ги е арестувал. В дома на Арнаудова има обиск, поясни още той.
Председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова каза, че случващото е абсурд и попита какво налага следствени действия да се извършват посред нощ.
„Не е задържан. Борисов е в дома си, пред който сме всички ние. Адвокат Менков беше допуснат едва след час, това е грубо нарушение на НПК. В 20 ч. да се започнат такива действия се прави само при тежко престъпление, а няма данни за такова“, заяви председателят на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова, която е с други членове на ГЕРБ пред дома на Борисов.
Абсурдно е това, което се случва. Ние се превръщаме в държава, в която важат бойкорашковските правила. Това не е допустимо - лидер на най-голямата опозиционна сила в 20 ч. да е с 10 полицаи в дома му. В момента грубо се погазват конституционни права. Достъпът до защита е такова. Повече от час не беше допуснат адвокат вътре, където се извършват някакви следствия, без да знаем какви са. Не сме говорили с никого, на повечето от колегите са изключени телефоните, добави Атанасова.
Тя заяви, че от утре излизат на протест срещу действията на управляващите, на МВР, и на Бойко Рашков.
Грозен е начинът, по който всичко това се случва, коментира зам.-председателят на НС Росица Кирова. Прилича ми на форсмажорно положение, което някой неподготвен обяви и после му скочиха всички от коалицията. Невероятна постановка – нямаше Министерски съвет днес, цял следобед са водени разговори кое и как да се случи, допълни Кирова. Защо смятате, че е правилно онова, което всички отричахме, това е ужасно, потресаващо. Ако има основания, доказателства действия, по които нещо да се предприема, то трябва да е по правилния начин, допълни Кирова. Последният месец правителството губи не заради ГЕРБ или заради Борисов, а заради тяхната собствена немощ да се справят с кризите, смята Кирова.

Говорителката на прокуратурата Сийка Милева съобщи, че прокуратурата не е била информирана за акцията: „Към настоящия час българската прокуратурата не е уведомявана за действия за разследване спрямо политически лица“.
Ако действително става въпрос за разследване за злоупотреба с европейски средства, медиите трябва да се обърнат към Европейската прокуратура, каза още Милева.

Очаквайте още подробности. /БГНЕС