Обитаван от призраци хотел на почти 100 години отваря отново врати

Ако сте почитатели на мрачни, ужасяващи истории и страховити места, вероятно сте запознати с хотел "Сесил" в Лос Анджелис.

Смятан за един от най-призрачните хотели в света, хотел "Сесил" е бил сцена на толкова много ужасни, мрачни и странни смъртни случаи от откриването си през 1924 г., че мнозина вярват, че това не може да бъде съвпадение: хотелът трябва да е място на злото.

Смята се, че в хотела са починали най-малко 16 души, сред които жертви на убийства, самоубийства и мистериозни смъртни случаи. Между тях е и 21-годишната канадска студентка Елиза Лам, която сега е обект на документалния филм на Netflix "Място на престъплението: Изчезването в хотел "Сесил".

Какво се е случило с Елиза Лам?

През 2013 г. Елиза Лам е на самостоятелно приключение по западното крайбрежие на САЩ, когато се настанява в хотел "Сесил", където планира да прекара само четири нощи. Но след като тези нощи изминали, Елиза Лам изчезнала. Две седмици след като е трябвало да напусне хотела, тялото ѝ е намерено в резервоара за вода на хотела.

Запис от камерата за видеонаблюдение показва вижда хаотичното и странно поведение на Лам в асансьора на хотела само няколко часа преди изчезването ѝ. Повод за няколко теории за това какво може да се е случило с канадската студентка, включително невероятни истории за духове и разкази за паранормална активност.

Случаят ѝ се разпространява по света и все още не е изяснен, въпреки че случайното удавяне и биполярното разстройство, от което Лам страда, са посочени като важен фактор за преждевременната ѝ смърт.

Но легендите, свързани с хотела, са някак по-силни от всяко рационално обяснение. Ужасяващата история на хотел "Сесил" е толкова пикантна, че дори вдъхновява за телевизионния сериал "Американска история на ужасите: Хотел", в който Лейди Гага е в ролята на ужасяваща графиня вампир.

През годините хотелът сменя собственика си и дори името си: през 2007 г. новите собственици го купуват за 26 млн. долара и го прекръстват на "Stay on Main". Те остават в бизнеса в продължение на години, но се отървават от частично обновения хотел през 2014 г., когато сградата е продадена на хотелиера Ричард Борн за 30 млн. долара. Скандалният хотел е затворен от 2017 г., когато по структурата започват ремонтни дейности на стойност 100 млн. долара. През същата година хотел "Сесил" получава статут на историко-културен паметник от Градския съвет на Лос Анджелис.

От хотел на ужасите до жилищен комплекс

Може би още по-странно е, че историческата сграда вече е отворена отново като жилищен комплекс на достъпни цени в рамките на ново партньорство между собственика и Skid Row Housing Trust. 600-те стаи на хотела са превърнати в жилища за обитаване, обслужвани от общи кухненски помещения, пералня и зона за отдих, която очевидно се намира на същия покрив, където е намерено тялото на Елиза Лам. Проектът има за цел да се справи с нарастващата бездомност в Skid Row в Лос Анджелис, като за да се заеме едно от помещенията в хотел "Сесил", се изисква заплащане между 30 и 60% от средния доход в района.

Но само времето ще покаже дали това положително ребрандиране ще успее да промени мрачната репутация на скандалния хотел. Засега е добре да знаем, че в хотел "Сесил" най-накрая живеят истински хора, а не само призраци, надничащи от прозорците му, на които много любопитни наблюдатели са ставали свидетели. /БГНЕС, Евронюз