Областният управител върна избора на зам.-председатели и комисиите в СОС

Областният управител Вяра Тодева връща за ново преразглеждане избора зам.-председатели на Столичния общински съвет (СОС) и разпределението на комисиите в местния парламент. Председателят Цветомир Петров веднага поиска среща с представители на всички политически сили, на която да обсъдят председателстването на комисиите, които имат основна роля при вземането на решения.


Налице са съществени процедурни нарушения, които налагат преразглеждане на взетите решения, заявява областният управител Вяра Тодева.

Необосновано е свикано „извънредно заседание“, без да е посочена нито една причина за т.нар. „извънредност“. Не са спазени изискванията за срокове и предварително предоставяне на материалите на общинските съветници, което е пречка за вземането на информирано и обосновано решение. Заседанието е ръководено без даден мандат от избрания председател на СОС, са мотивите на Тодева.

От Областната администрация са категорични, че ще спазват стриктно закона и ще връща всяко решение на Столичния общински съвет, което е взето в нарушение на процедурата, независимо от формираното мнозинство.

В мигновенно последвалия коментар от страна на Цветомир Петров, той заяви:

"Съзнавам, че сега ще бъда атакуван от страна на т.нар. опозиция, че само няколко дни след избирането ми за председател на градския парламент, спирам неговата работа. Но аз именно от позицията, която заемам, няма да позволя правилата за работа на съвета да бъдат грубо погазвани. Поради това, ще проведа срещи с представители на всички политически сили, на които да обсъдим председателстването на комисиите, които имат основна роля при вземането на решения.

Очаквам всички колеги да подходят отговорно и да не се блокира повече работата за нашия град. Предстои и внесеният от кмета Терзиев бюджет да бъде разгледан в комисиите, които първо трябва да бъдат прозрачно съставени и с оглед на политическата представителност в съвета", заявява председателят на СОС. /БГНЕС