Облаци надвиснаха над отношенията Йерусалим-Варшава заради полски закон

Полският премиер Матеуш Моравецки отхвърли в неделя обвиненията в антисемитизъм от Израел заради нов закон, който ще ограничи претенциите за имоти, иззети след Втората световна война.

Моравецки заяви, че решението на Израел да оттегли свая шарже д’афер от Варшава в събота е "неоснователно и безотговорно" и обвини правителството там, че играе от "партийни интереси".

Полският премиер Матуеш Моравецки охвърли обвиненията в антисемитизъм, отправени към страната му от Израел заради нов закон.

„Никой, който знае истината за Холокоста и страданията на Полша по време на Втората световна война, не може да приеме този начин на водене на политика“, каза той в публикация във Фейсбук. Моравецки предупреди, че ходът на Израел ще „увеличи омразата към Полша и поляците“ и заяви, че децата на полския посланик в Израел се връщат в Полша.

„Ако израелското правителство продължи да атакува Полша по този начин, това ще се отрази много негативно върху отношенията ни, както на двустранна основа, така и на международни форуми“, каза той.

Законът определя 30-годишен лимит за правни оспорвания на конфискациите на собственост - много от тях са свързани с някога процъфтяващата еврейска общност в Полша. Тъй като конфискациите са станали най -вече по време на комунизма след войната, законодателството ефективно ще блокира хиляди искове. Правителството казва, че ще засили правната сигурност на пазара на имоти, но противниците казват, че това е несправедливо спрямо хората с легитимни претенции, включително оцелелите от Холокоста и техните семейства.

„Днес Полша одобри ... неморален, антисемитски закон“, заяви израелският външен министър Яир Лапид в събота, след като полският президент Анджей Дуда подписа закона.

Лапид каза на шарже д’афера на Израел във Варшава незабавно да се върне у дома за консултации.

„Новият израелски посланик в Полша, който трябваше да замине за Варшава, засега ще остане в Израел“, добави Лапид. Израелският премиер Нафтали Бенет отхвърли закона като "възмутителен" и заяви, че показва "позорно презрение към паметта на Холокоста".

"Това е сериозна мярка, към която Израел не може да остане безразличен", каза той в изявление. Лапид каза, че външното министерство ще препоръча на полския пратеник в Израел, който в момента е във ваканция, "да продължи ваканцията си в страната си".

„Той трябва да използва времето си, за да обясни на поляците значението на Холокоста за израелците“, каза Лапид./БГНЕС