Обнародват Изборния кодекс в извънреден брой на Държавен вестник

Президентът Румен Радев е издал указ за обнаровдване на Закона за изменение и допълнение на Изборния кодекс, приет от 45-ото Народно събрание на 29 април, в Държавен вестник.

Указът е с днешна дата, а извънредният брой на Държавен вестник излиза утре - 1 май.

Обнародването на новите изборни правила се случват буквално часове, след като бяха гласувани от депутатите в пленарна зала за заседание, продължило до полунощ.

Народните представители решиха пропорционалната система на гласуване да отпадне до следващите редовни парламентарни избори.

В хода на заседанието народните представители решха, че ще гласуваме изцяло машинно в големите секции с над 300 избиратели. Машинен вот ще има и в чужбина, където количественият критерий ще бъде същият – секцията да е разкрита с над 300 заявления или на последните избори в нея да са гласували над 300 избиратели.

Видеонаблюдение ще има при отчитането на гласовете и попълването на протоколите.

Гласуване по пощата зад граница няма да има, няма да има и избирателен район "Чужбина", тъй като не бе приета методиката, по която ще става самото райониране.

Съставът на Централната избирателна комисия (ЦИК) се редуцира до 15 души, а председателят, заместник-председател и секретарят ще се предлагат от политическите партии, но целият състав на ЦИК ще се назначава с указ на президента след проведени от него публични консултации и процедура, определени от държавния глава. /БГНЕС