Москва: Отношенията със САЩ са на границата на разпада

Министерството на външните работи на Русия извика днес посланика на САЩ в Москва Джон Съливан, за направи демарш и да му връчи протестна нота във връзка с неотдавнашните неприемливи забележки на президента на САЩ Джо Байдън по адрес на руския президент Владимир Путин.

"На 21 март посланикът на САЩ Джон Съливан беше извикан в Министерството на външните работи на Русия, където бе направен демарш и му беше връчена протестна нота във връзка с неотдавнашните неприемливи изявления на ръководителя на Белия дом Джо Байдън по адрес на руския президент", се казва в изявление на министерството.

"Беше подчертано, че подобни изявления на американския президент, недостойни за държавник от такъв висок ранг, поставят руско-американските отношения на ръба на разрива. Предупредихме, че на враждебните действия, предприети срещу Русия, ще бъде даден твърд и решителен отпор", заявиха от министерството.

Отбелязва се също, че при обсъждането на актуални двустранни въпроси на посланика е бил „поставен остро въпросът за осигуряване наи нормални условия за работа на руските дипломатически представителства в САЩ, включително гаранции за тяхното безпроблемно функциониране”.

На 17 март в свое изявление американският президент Джо Байдън нарече руския си колега "кръвожаден диктатор и чист главорез, който води неморална война срещу народа на Украйна". Ден по-рано, в отговор на сходен журналистически въпрос американският президент заяви, че смята Путин за "военнопрестъпник". Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви пред ТАСС, че тези изявления на Байдън са неприемлива и непростима реторика. /БГНЕС

Москва / Русия